Наша країна – наш дім. Тільки від нас залежить, яким він буде

У містах і районах Придністров’я з ініціативи Президента ПМР Вадима Красносельського 7 листопада відбувся загальнореспубліканський суботник.


Заздалегідь план його проведення обговорили представники Верховної Ради, Уряду, глав держадміністрацій міст і районів, міністерств сільського господарства та цифрового розвитку.
У своєму телеграм-каналі Глава держави написав: «Запрошую кожного приєднатися. Не для когось. Заради себе та своїх близьких. Виберіть об’єкт, який вам ближчий – територіально чи до душі, та допоможіть довести його до ладу, облаштувати, облагородити, озеленити. Неважливо, буде це палісадник біля вашого будинку, майданчик, на якому проводить вільний час ваша дитина та її друзі, центральна площа міста або набережна річки… Головне, долучіться до спільної справи створення затишку та комфорту. Наша країна – наш дім. Тільки від нас залежить, яким він буде».

Депутати Верховної та місцевих Рад організували суботники на виборчих округах із залученням жителів багатоповерхівок. Суботник 7 листопада об’єднав тисячі придністровців, які прибирали сміття, саджали дерева і чагарники, а також упорядковували території в парках і скверах, біля пам’ятних місць та інфраструктурних об’єктів, на міських площах і прибудинкових ділянках.
Масштабні роботи відбулися в Бендерській фортеці – парку св. Олександра Невського. На суботник прибули Глава держави з дружиною і дочкою, а також співробітники Адміністрації Президента, апаратів Уряду і Верховної Ради. Вони висадили дуби, павловнії та кущі троянд.

Представники держадміністрації Бендер, а також депутати міської Ради висадили лісозахисну смугу на території кладовищ Борисівське і Борисівське-2. Комунальники допомогли їм вивезти зібране сміття й полити нові зелені насадження. Глава держадміністрації Роман Іванченко назвав цю акцію важливою і почесною: «Ми хочемо зробити наші міста і селища зеленішими, комфортнішими і затишнішими. Кожен придністровець може користуватися плодами цієї праці. У першу чергу ми повинні вчитися цінувати те, що створюємо своїми руками. Зобов’язані цінувати й поважати непросту, але дуже потрібну працю робітників, будівельників, озеленювачів». У Бендерах посадили 1100 одиниць саджанців.

У столичних парках «Побєда» і Покровському з самого ранку кипіла робота. Співробітники держадміністрації, «Волонтери Придністров’я» і небайдужі городяни в парку «Побєда» і на прилеглій до нього вул. Миру висадили близько 200 лип і кленів. У Покровському парку представники МВС та міського УВС укоренили близько 60 саджанців.
У Ботанічному саду працівники Ощадбанку посадили 50 декоративних лип. Усього в Тирасполі висадили 800 саджанців дерев і 450 кущів троянд.

Понад 3 000 саджанців висадили на суботнику жителі Дубоссар і Дубоссарського району. Нові дерева з’явилися біля стел у мікрорайоні Великий Фонтан і біля Кошницької розвилки, біля Кургану Слави, а також у Маминому парку і парку Енергетиків.

Суботник у Рибниці відбувся на трьох локаціях: у центральному парку, на вул. Вальченка та Вершигори. У міському парку колектив держадміністрації та волонтери в рамках суботника висадили 1 500 кущів троянд. У мікрорайонах міста суботник супроводжував місцевий оркестр. Усього цього дня зелені насадження Рибниці збільшилися на понад 5 500 рослин. За попередніми даними, в суботнику взяли участь близько 10 000 жителів міста.
«Хочу подякувати всім рибничанам і жителям району, які вийшли на суботник, за усвідомлення важливості справи та небайдужість. Разом ми зробимо наш край ще чистішим і затишнішим», –
зазначив глава держадміністрації Віктор Тягай.

Близько 2 000 мешканців Кам’янського району приєдналися до загальнореспубліканського суботника. За годину до його старту в центрі Кам’янки вже грала музика: артисти районного Будинку культури вийшли на головну площу, щоб створити в городян і їхніх гостей святковий настрій. Близько години лунали пісні у виконанні творчих колективів. Агітбригада артистів відвідала також села Кузьмин і Грушку, щоб підтримати селян на суботнику. В інших населених пунктах перед учасниками акції виступали місцеві самодіяльні колективи.
Кам’янчани впорядкували парки та сквери, території, прилеглі до адміністративних будівель і соціальних об’єктів. Вони посадили понад 2 500 кущів троянд і 560 саджанців самшиту, ялівцю, форзиції, ялиці, туї.

У центрі Кам’янки майже 100 співробітників організацій і установ міста на чолі з главою районної держадміністрації Володимиром Бичковим зібрали опале листя та сміття, завантажили для вивезення вантажівками. Розарій поповнили 300 кущів бордюрних троянд. Дбайливо политі, вони, поза сумнівом, приживуться й порадують мешканців і гостей курортного міста яскравим цвітінням.
Керівництво і співробітники Міністерства цифрового розвитку, зв’язку і масових комунікацій на території відомства посадили молоді клени, прибрали опале листя і дрібне сміття, упорядкували клумби, підстригли дерева і чагарники, а також побілили бордюри. У міністерстві впевнені, що суботник – це не тільки спільні виходи на прибирання, а й свято гарного настрою.

У Міністерстві економічного розвитку з ентузіазмом прибирали на прилеглих територіях опале листя, підмітали доріжки, а також стригли газони й чагарники. До суботника долучилися всі структурні підрозділи, проявивши активність, згуртованість і працьовитість.
Суботник відбувся в усіх військових частинах і установах Збройних сил. Військовослужбовці, офіцерсько-викладацький склад і курсанти Тираспольського Суворовського військового училища та Військового інституту імені генерал-лейтенанта О. І. Лебедя навели порядок на робочих і навчальних місцях, у казармах, а також на прилеглих територіях: облагородили газони й клумби.
У день проведення суботника солісти оркестру Головного штабу Збройних сил дарували святковий настрій тираспольчанам.

Вийшли на суботник і працівники органів прокуратури та фахівці Держслужби з культури та історичної спадщини, а також колективи підвідомчих установ. Вони облагородили прилеглі території.
Як і в попередні суботники, співробітники ДУ «Приднестровская газета» упорядковували територію навколо державної установи, а також свої робочі місця. Зусилля учасників суботника не пропали даром – територія навколо установи сяє чистотою і затишком.
Діяльність з упорядкування Придністров’я триває. Крім того, належить вивезти на полігони зібране сміття. У ході селекторної наради з керівниками органів держвлади та управління 8 листопада Президент висловив подяку організаторам та учасникам загальнореспубліканського суботника, до якого приєдналися десятки тисяч придністровців


Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото IA» Новости Приднестровья».