Поліграфія: в ногу з часом, але не забуваючи традиції

Експертна комісія в рамках щорічного конкурсу «Придністровська якість – 2022» продовжує відвідувати підприємства республіки. Цього разу вона прибула з візитом до Бендерської друкарні «Поліграфіст».


Це підприємство з багатою історією, на сьогодні там випускають бланки, блокноти, книги, журнали, газети, брошури, робочі зошити, підручники та багато іншої необхідної друкованої продукції.
«Швидко, за справедливими цінами та з відмінною якістю» – свідчить девіз друкарні. За довгі роки підприємство напрацювало чітку систему виробничої діяльності. Там випускають усе – від візиток до глянцевих журналів, а також надають додаткові послуги, наприклад, допоможуть з дизайном чи версткою, обробкою фотографій. Крім того, друкарня випускає підручники, методичні посібники, видання мистецької літератури придністровських авторів і не тільки.

Бендерська друкарня працює на ринку поліграфії з 1945 року. На той час підприємство містилося в напівпідвальному приміщенні на вул. Миколаївській (нині Комуністичній) і працювали там усього восьмеро людей. Через 10 років, у 1955-му, вони переїхали на вул. Пушкіна 52, де були більш сприятливі умови для розміщення нового обладнання. З 1969 року на підприємстві розпочалася реконструкція.

Колегія Держкомвидаву МРСР у 1988 році вирішила реконструювати Бендерську друкарню й на її базі організувати випуск газет усіх південних районів республіки. Завершити роботи з реконструкції планувалося в 1991 році. Тоді ж було придбане спеціальне обладнання: фотонабір та редакційний комплекс. Однак політична ситуація в Молдавії не сприяла здійсненню задуманого. Страшна подія, яка назавжди увійшла в історію нашої республіки, сталася 19 червня 1992 року. Друкарня «Поліграфіст», яка була навпроти міського відділу поліції, опинилася в епіцентрі трагедії.

По завершенні воєнного конфлікту фактично розпочався відлік нової епохи підприємства – його друге народження. Так вважають фахівці. Відбулося технічне переоснащення виробництва, запроваджено сучасні поліграфічні технології та освоєний випуск нових видів друкованої продукції.
На сьогодні на підприємстві випускають газети, рекламну продукцію, документи, цінні папери, блокноти, бланки, формуляри тощо. До уваги експертної комісії щорічного конкурсу «Придністровська якість – 2022» були представлені ювілейні видання, присвячені круглим датам з дня утворення різних відомств держави.

До складу експертної групи увійшли представники Торгово-промислової палати, Мінеко-номрозвитку, Інституту техрегулювання та метрології, а також держадміністрації Бендер. Журі відвідало всі цехи та відділи, вивчило процес народження друкованої продукції. «Комісія оцінює відповідність якості випущеної продукції критеріям, які пред’являються стандартами й технічними умовами. Нині вона повністю їм відповідає. Усі результати перевірок підтверджені документально.

Наявність сучасного обладнання дає можливість виконувати роботу на високому рівні, друкувати такі якісні видання. Про це свідчать численні замовлення, з якими звертаються споживачі. Звичайно, захоплює й те, що ми можемо сьогодні користуватися прекрасними друкованими виданнями. Це заслуговує особливої уваги», – зазначила представник Торгово-промислової палати ПМР Ольга Добровольська.

У друкарні розповіли й про те, як у нинішній складній ситуації підприємству довелося переорієнтуватися на внутрішній ринок через труднощі в логістиці. «Підприємство наростило виготовлення зошитів, випуск кольорового паперу, кольорового картону, тобто продукція орієнтована на наші соціальні верстви населення, воно намагається забезпечити всі внутрішні запити», – підкреслила Ольга Добровольська.

Сьогодні на підприємстві шукають нові методи роботи та йдуть у ногу з часом, але при цьому дбайливо ставляться до своєї історії. Наприклад, у друкарні також використовують частину обладнання, якому вже багато років. Його підтримують у робочому стані. На «Поліграфісті» намагаються використати максимум можливостей, щоб забезпечити республіку якісною друкованою продукцією


Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото IA «Новости Приднестровья».