Найкращі досягнення рослинництва та селекції 2022 року

На суд експертної комісії «Придністровська якість» НДI сільського господарства представив три селекційні новинки: перець «Афродита», огірок «Родничок +» і томат «F1 Оранжевый хит».


Родючі землі Придністров’я завжди дивували своєю врожайністю. В таких сприятливих умовах фахівці НДІ протягом десятиліть працюють над підвищенням якості сільськогосподарської продукції республіки, й роблять вони це успішно.

Історія інституту досить багата і бере свій початок ще з моменту створення меліоративної дослідної станції в 1930 році. Через деякий час на території республіки тут проводили дослідження з селекції та інтродукції овочевих культур. До 1990 року установа винайшла та освоїла знайомий нам формат.
На урочистій презентації співробітники наукового закладу продемонстрували новинки, над розробкою яких вони працювали протягом декількох років. Всупереч тому, що сезон дозрівання і реалізації цих видів продукції давно минув, для дегустації та оцінки зовнішнього вигляду селекціонери запропонували експертам консервацію.

За словами заступника директора з наукової діяльності, доктора наук Віталія Гороховський, Придністровський науково-дослідний інститут – це, швидше за все, останнє місце такого типу на пострадянському просторі, де, крім вирощування культур, залишився випуск кінцевої продукції у вигляді консервів і соків.
Згідно з тематичним планом, першим представили ранній оранжевоплідний гібрид томата «F1 Оранжевый хит», районований у Молдові та ПМР. Цей вид побував на демонстраційній ділянці у Штефан-Воде, де показав високу врожайність і стандартність плодів. Він створений для плівкових теплиць і відкритого ґрунту й рекомендується для вживання у свіжому та консервованому вигляді, а також для дитячого дієтичного харчування.

Завідувач лабораторії пасльонових культур Марина Пітюл розповіла, що особливість цього сорту оранжевоплідних помідорів у яскраво-червоній м’якоті. Крім того, він багатий на бета-каротин і лікопен, що позитивно впливає на імунну систему.
Молодший науковий співробітник Павло Обручков презентував перець «Афродита». Точніше, оновлену і поліпшену його версію. Цей овоч вивели у 2006 році. Однак з плином часу кожна рослина вироджується і втрачає свою наповненість корисними речовинами. Саме тому співробітники НДІ безперервно працюють над оновленням культур.

Новий перець є джерелом антистресу завдяки високому вмісту в ньому рутину. Тому ми особливо рекомендуємо звернути увагу споживачів на цей сорт і покращити собі настрій придбанням корисних яскраво-оранжевих перчиків у сезон урожаю.

Вінцем виставки став легендарний гібрид огірків «Родничок +». Історія виведення цього сорту сягає в далекий 1975 рік. Провідний науковий співробітник лабораторії гарбузових культур Тетяна Блинова поділилася з експертною комісією «Придністровська якість – 2022» його перевагами.

За семирічний період випробувань відсоток урожайності огірків склав 37 % у порівнянні зі звичайним «Родничком». Цей гібрид своєю складністю закріплює за нашою республікою авторську розробку. Його неможливо виростити просто з насіння плодів, тому вітчизняним і закордонним покупцям доведеться звертатися до інституту за вихідними даними та консультаціями.

Комісія високо оцінила смакові якості нової продукції. Під пильний контроль потрапила документація про наявність дипломів і медалей, які підтверджують відповідність міжнародним стандартам і нормам.
Як зазначив в інтерв’ю нашій газеті директор інституту, кандидат наук Андрій Секрієр, усі представлені розробки вважаються великим досягненням копіткої багаторічної праці селекціонерів НДІ. У нових гібридів поліпшені практично всі показники. Вони більш стійкі до захворювань, дають високі врожаї як у відкритому ґрунті, так і в теплицях. У них багатший вітамінний комплекс і більш привабливий зовнішній вигляд.

За розмахом досліджень та досягнень видно, що Придністровський Інститут сільського господарства не втратив своєї значущості з-поміж інститутів СНД. Його товар цілком конкурентоспроможний на нашому продовольчому ринку.
Головне завдання для подальшого розвитку НДІ – нарощування обсягів виробництва. Адже якість уже відточена і підтверджується щорічними перевірками та участю в конкурсах, виставках і ярмарках


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото автора.