У пріоритеті – смак та знак якості

Експертна комісія Торгово-промислової палати в рамках конкурсу «Придністровська якість – 2022» відвідала ще одне підприємство в Бендерах, яке бере участь у номінації «Молочні, кондитерські та хлібобулочні вироби» – ВАТ «Бендерський хліб», де випускається понад сотня найменувань продукції.


«Бендерський хліб» забезпечує своїми запашними хлібобулочними виробами одразу кілька населених пунктів. Тут, до речі, й досі печуть хліб за старовинним рецептом, що нагадує «смак дитинства».

Високу якість продукції на підприємстві пояснюють дотриманням усіх технологічних умов, а також традиційною рецептурою, яка ґрунтується на натуральних інгредієнтах. Зокрема на поверненні до фірмового рецепту замісу тіста на молочній сироватці. Експертна комісія звертала увагу на такі критерії як вологість і кислотність, оскільки вони дуже важливі для збереження смакових якостей і зовнішнього вигляду хліба, хлібобулочних і кондитерських виробів.

У конкурсі «Придністровська якість» бендерське підприємство бере участь не перший рік. Цього разу до складу експертної групи увійшли представники Республіканського центру гігієни та епідеміології, Управління технічного регулювання та промислової безпеки, експерт відділу з сертифікації Інституту технічного регулювання та метрології, представник держадміністрації Бендер та експерт Торгово-промислової палати Придністров’я.

Члени журі під час візиту оглянули лінію виробництва, ознайомилися з технологією приготування виробів. Комісія перевірила й дотримання санітарних вимог на всіх етапах приготування хлібобулочних виробів. У складі експертної групи був санітарний лікар, який оцінював усе за встановленими параметрами.
Звертали увагу і на кваліфікацію співробітників, на наявність дозвільних документів на випуск продукції та сертифікатів, які підтверджують якість борошна, спецій і приправ, що використовуються. Усі ці фактори теж належать до критеріїв оцінки.

Комісії показали, як працює лабораторія і здійснюється контроль обліку на лінії виробництва, а також продемонстрували всі його процеси. Про те, як відбувається маркування, упаковка продукції, рекламна кампанія, як оформлені фірмові магазини з бендерськими хлібобулочними виробами, розповіла представник Торгово-промислової палати ПМР Ольга Добровольська.

На суд журі конкурсу «Придністровська якість – 2022» представили й новинки продукції: хліб «Злаковий», калач «Дитячий», булочку «Родзинка», печиво «Пломбір у шоколаді», а також житньо-пшеничний хліб. Усі ці вироби мають великий попит серед покупців. З усього було видно, що у своїй роботі бендерські хлібопекарі орієнтуються саме на них і завжди готові йти споживачеві назустріч, надавати продукції найбільш вишуканого смаку.

Велику увагу на підприємстві «Бендерський хліб» приділяють кондитерському цеху. Тут ретельно стежать за новинками обладнання, періодично змінюють його, крокуючи в ногу з часом, часто урізноманітнюють асортимент виробів.

Загалом враження про роботу цього підприємства в експертної групи склалося позитивне. ВАТ «Бендерський хліб» розвивається, його продукцію придністровці знають і люблять. Про це свідчить і жвава торгівля у фірмових магазинах


Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото автора.