Сім’я як ключовий осередок суспільства

З ініціативи Уряду та за дорученням Президента ПМР, соціологи та дослідники громадської думки молоді з наукової точки зору вивчили й представили демографічну ситуацію в Придністров’ї та практичні пропозиції щодо її покращення.

У сім’ї зберігаються традиції, виховуються діти. Від міцності цього союзу безпосередньо залежить демографія держави, перспективи та настрої в суспільстві. Попри те, що цього тижня ООН зафіксувала збільшення жителів Землі до 8 млрд., у багатьох країнах упродовж тривалого часу фіксується спад населення.

Щоб зрозуміти витоки такого важливого питання, не можна уникнути допомоги вчених. Тому на базі Інституту державного управління, права та соціально-гуманітарних наук ПДУ імені Т. Г. Шевченка відбулося засідання Республіканського круглого столу на тему «Державна сімейна політика ПМР: проблеми реалізації та шляхи розвитку».

З вітальним словом до учасників конференції звернувся перший заступник керівника Апарату Уряду ПМР Олексій Цуркан. Він зазначив, що під час реалізації політики підтримки молодих сімей та розв’язання гострих питань на цьому шляху слід детально вивчити тему. Саме тому від Уряду надійшла заявка на проведення спеціальних наукових досліджень на майданчику ПДУ.

Ретроспективний аналіз основних трендів демографічної ситуації в ПМР представив начальник відділу з науки Уряду ПМР, завідувач кафедри соціально-економічної географії та регіонознавства природничо-географічного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, кандидат географічних наук, доцент Михайло Бурла. За його оцінками, останні показники природного приросту населення фіксуються 1994 роком. Це коли кількість народжених дорівнювала кількості померлих.

Відтоді дослідник відзначає стійкий спад цього показника і значний відсоток убування. Тим часом у цьому плані республіка має і перемоги. Наприклад, нашій системі охорони здоров’я вдалося досягти позитивних результатів щодо зменшення дитячої смертності (період від виношування і до перших 7 днів життя). За статистикою, в цьому напрямі ми майже зрівнялися з європейським рівнем.

На тему «Iндекс розвитку молоді ПМР: Iнститут сім’ї та шлюбу» говорила завідувач НДЛ «Соціологія», кандидат філософських наук, доцент кафедри соціології та соціальних технологій ІДУПіСГН Вікторія Михайлова. Ні для кого не є секретом, що нині кількість шлюбів, що укладаються, практично відповідає кількості розлучень.

Водночас соціологічний моніторинг серед школярів, студентів та працюючої молоді показує серйозне ставлення до сім’ї. Учасники опитування наголошують на важливості створення міцного осередку суспільства. Однак, напевно, простого переконання недостатньо для обдуманого узаконення відносин.

Завідувач Центру репродуктивного здоров’я та планування сім’ї, в. о. завідувача кафедри педіатрії, акушерства та гінекології медичного факультету ПДУ імені Т. Г. Шевченка, кандидат медичних наук, доцент Оксана Чебан відобразила докладну аналітику роботи «Альянс охорони репродуктивного здоров’я сім’ї».

За багатьма даними можна зробити висновок про недостатню поінформованість населення про етап планування вагітності та безвідповідальне ставлення до цього. Про те, що між вагітностями повинен бути витриманий період відновлення у два з половиною роки, і про вживання фолієвої кислоти за три місяці до зачаття не знала переважна більшість опитаних. Недотримання цих правил, у першу чергу, позначається на здоров’ї та якості життя, як малюка, так і матері.

Щодо плюсів, Оксана Сергіївна констатувала значне зниження кількості абортів у порівнянні з даними початку 2000-х років. Тепер набагато рідше трапляється вагітність поміж неповнолітніх. Величезна робота здійснюється в галузі охорони репродуктивного здоров’я людей з обмеженими можливостями. Згадаймо, що в ПМР їх понад 20 тисяч, тож досить важливо це враховувати та надавати підтримку цьому прошарку населення.

Усі представлені на конференції дані допомагають зрозуміти, що вирішення лише економічної складової питання не здатне подолати демографічну кризу в Придністров’ї. Досвід Росії показав, що навіть великі виплати материнського капіталу можуть покращити показники, але не усунути проблему спаду населення. Вся суть ситуації, що склалася, полягає у вихованні, у відході від традицій і нав’язуванні західних норм життя.

Відсутність елементарної освіченості та поінформованості про надзвичайну важливість планування вагітності, про дієві методи контрацепції, про шкоду абортів, про традиційний уклад ролей у сім’ї в купі з економічними труднощами зумовлюють тривалий демографічний спад.

Щоб продовжити аналіз та ефективне розв’язання цього питання, учасники зустрічі запропонували створити робочі групи, які працюватимуть у цьому напрямі. За підсумками доповідей в Уряд ПМР буде представлена резолюція та практичні пропозиції щодо покращення ситуації.


Марина СОВА.

Фото автора.