Місто надії та світлої мрії, тобою пишається все Придністров’я

Рибниця, яку часто називають північною столицею нашої республіки, відсвяткувала черговий 394-й день народження. Перші згадки про неї належать до 1628 року. На сьогодні – це одне з сучасних найкрасивіших міст із багатою історією та розвиненою інфраструктурою.

За великий внесок у становлення і розвиток економічного, соціального та культурного потенціалу Придністровської Молдавської Республіки місто нагороджене орденом «Трудова слава», орденом Пошани та медаллю «За трудову доблесть».

У вітальному адресі місту трудової слави Президент ПМР зазначив: «Рибниця – це одне з наших найкрасивіших міст. Вона розташована в мальовничих місцях північної частини республіки й славиться своєю багатою історією і традиціями. Сучасна Рибниця – місто з розвиненою інфраструктурою, що динамічно розвивається. Тут успішно реалізують програми з соціального захисту населення, реконструюють парки та сквери, відкривають нові спортивно-оздоровчі центри, відбувається оновлення спортивних об’єктів та закладів охорони здоров’я. Переконаний, що старання рибничан щодо перетворення міста, їх ініціативи та енергія й надалі
сприятимуть тому, що Рибниця з кожним роком ставатиме все красивішою». Вітаючи мешканців міста зі святом, Вадим Красносельський побажав їм здоров’я, щастя та радості, а самому місту – миру та процвітання.

Голова Верховної Ради Олександр Коршунов від імені законодавців та від себе особисто щиро привітав рибничан з 394-ю річницею від дня заснування міста хліборобів і металургів. У своєму посланні він побажав городянам здоров’я, добробуту та успіхів у добрих починаннях на благо рідного міста та всієї республіки. Він висловив упевненість, що турбота про своє місто і прагнення зробити його ще кращим, притаманні їм, дбайливо зберігатимуться і наступними поколіннями.

З самого ранку, попри прохолодну дощову погоду, городяни та гості міста, як і належить такого святкового дня, прямували на центральну площу Рибниці, заздалегідь підготовлену для проведення урочистостей.

Майданчики виїзної торгівлі вабили різноманітністю своєї продукції, а фотозони запрошували до казкових локацій. На додаток до всього, в Палаці культури (біля входу до якого виступали музичні колективи, безперервно змінюючи один одного), можна було оглянути виставку, підготовлену до Дня міста, і помилуватися витворами мистецтва та виробами майстрів народних промислів.

Медовуха, гарячий глінтвейн, домашні копченості від індивідуальних підприємців чекали на своїх покупців у торгових павільйонах, розташованих на площі. Протягайлівська компанія «Рилла» представляла свою рибну продукцію, яка має високу популярність у всій республіці. У наметах ЗАТ «Бендерський пивоварний завод», Тираспольського винно-коньячного заводу «KVINT» та Дубоссарського ЗАТ «Букет Молдавії» пропонували весь асортимент напоїв, що виготовляються на цих підприємствах і широко відомі своєю якістю не лише на вітчизняному просторі, а й далеко за його межами.

Рибницький сільгоспвиробник ТОВ «Рист», продукція якого добре відома городянам, зустрічав гостей ярмарку великим плакатом зі щирими привітаннями та стильним павільйоном, в оформленні якого наголошувалося на натуральності продуктів, пропонованих покупцю.

ТОВ «Авто-РЭД» організувало свій майданчик, де виставило кілька автомобілів і пропонувало буклети з інформацією про компанію та послуги, які вона надає.

На колоритних обійстях селяни демонстрували культуру оформлення святкового столу, властиву своїм селам. Усюди лунали пісні, ряджені веселили народ і за звичаями гостинності запрошували на подвір’я. Вони зустрічали гостей традиційними гронами винограду та наливними фруктами, вертутами та плациндами, свіжою випічкою й іншими стравами домашньої кухні, а також – такими актуальними в прохолодну погоду – зігріваючими напоями.

На подвір’ї села Вихватинці кипіла «з димком» юшка, якою селяни пригощали всіх охочих. На виїзних торгових точках «Діброви» можна було скуштувати шашлик та шурпу з баранини (вона готувалися на «живому» вогні). Суміш ароматів розносилася по всій площі.

На тлі всього цього різноманіття організатори не забули й про молодше покоління. Аніматори в карнавальних костюмах влаштовували хороводи з дітлахами, ліпили з ними сніговиків із залишків снігу, що випав напередодні. Розважали їх та проводили ігрові заходи.

Представники керівництва міста також із задоволенням відвідали ярмарок, поспілкувалися з городянами й жителями сіл району. Вони обійшли всі подвір’я, де їх радо зустрічали з піснями та хлібом-сіллю, пригощали, запрошували в хороводи.

Депутати та представники держадміністрації уважно розглянули дитячі малюнки, що перемогли в муніципальному конкурсі «Люблю свій край, люблю своє місто» й експонувалися біля вхідної групи Палацу культури. Потім вони довго милувалися виставкою в холі, а подивитися було на що – від мальовничих робіт і виробів місцевих майстрів до представленої Рибницьким історико-краєзнавчим музеєм колекції фотографій. На цих чорно-білих знімках можна побачити місто та його мешканців у різні історичні періоди.

На урочистих зборах цього дня глава держадміністрації Віктор Тягай щиро привітав рибничан з Днем міста: «З упевненістю можу сказати, що головне багатство нашого міста – це його жителі. Рибниця росте, розвивається, стає все кращою. Усе це відбувається завдяки вашим зусиллям. Вірю, що завдяки високій самовіддачі та працьовитості рибничан, наше рідне місто й надалі зростатиме та процвітатиме», – зазначив він.

Віктор Тягай коротко висвітлив життєдіяльність міста, розповів про основні пріоритети та звітував про реалізацію цільових програм.

На святковому заході орденом «Трудова слава» нагородили директора теоретичного ліцею Зою Герасимову. Державні та відомчі нагороди були також вручені багатьом гідним рибничанам.
Світлом, радістю та впевненістю у своєму щасливому майбутньому сповнилися цього дня серця чотирьох сімей рибницьких дітей-сиріт – їм вручили ключі від власного нового житла.

Отак – хто на міській площі, хто у своєму будинку чи квартирі – мешканці Рибниці відсвяткували день народження свого улюбленого міста. Дощова погода, звичайно, внесла свої корективи, проте святкового настрою рибничанам не зіпсувала. Гуляння тривали до пізнього вечора, точніше до останнього акорду святкового концерту, де серед запрошених артистів виступав і молдавський гурт «Lume».

Святкові заходи 21 листопада розпочалися з божественної літургії в Михайло-Архангельському соборі. Її звершив архієпископ Тираспольський та Дубоссарський Сава, який цього дня вшанував місто своєю увагою та приєднався до привітань, адресованих рибничанам.

На центральній площі міста відбулися урочисті заходи: керівництво міста, члени громадських організацій та городяни поклали квіти до пам’ятного знака генерал-майору К. Цвєткову, командиру 41-ї стрілецької гвардійської дивізії, яка брала участь у звільненні Рибниці від німецько-фашистських загарбників навесні 1944 року, та на міському Меморіалі Слави: біля пам’ятників захисникам Вітчизни, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та до Вічного вогню Обеліска Слави. Пам’ять героїв вшанували хвилиною мовчання.

Цього року в рибницькій філії ПДУ імені Т. Г. Шевченка напередодні святкової дати написали історичний диктант, присвячений пам’яткам Рибниці, історичним подіям, що відбувалися тут, та видатним городянам. Перевірити свої знання наважилися близько 30 студентів та викладачі філії держуніверситету. За словами організаторів заходу, його учасники показали високий рівень знань історії рідного міста, і відтепер він стане щорічним.


Дмитро АКIНIН

Фото з сайту держадміністрації м. Рибниця