Мета – прищепити любов до футболу

Масовий спорт у нашій республіці розвивається на всіх рівнях. Особлива увага приділяється пропаганді популярнішого його виду – футболу. Ця багатогранна робота включає різнопланові заходи: від фестивалів, які залучають до гри дітей, до змагань, на яких визначають сильніші команди: не лише професійні, а і любительські.


У нинішньому році з ініціативи Президента Вадима Красносельського Придністров’я приєдналося до проекту «Футбол у школу», що реалізовується в різних країнах, зокрема в Росії та сусідній Молдові. Мета цього відповідального кроку – через найпопулярнішу у світі гру залучити дітей до здорового способу життя. Для цього в розклад уроків, окрім двох годин фізичної культури, вводиться додаткове заняття з футболу. Таким чином школи стають центрами футбольного життя у своєму населеному пункті.

Реалізація проекту в ПМР стартувала з початкової ланки. Серед 16 навчальних закладів республіки, що упровадили в нинішньому році футбол у шкільний розклад, – Хрустовський освітній комплекс. З ініціативою приєднатися до проекту виступила вчитель фізкультури Лілія Стефанішена. У рідну школу вона повернулася як наставник ще під час навчання в Придністровському держуніверситеті. От уже чверть століття прищеплює юним хрустовчанам навики активного способу життя, допомагає їм удосконалювати фізичну форму.

«Розвитку масового спорту і популяризації ігрових його видів наша школа завжди приділяє увагу. Два роки поспіль беремо участь у міжнародному проекті «Відкрита школа розважального футболу». Ефект уже помітний: підлітки зацікавилися грою. Тепер вони не просто ганяють м’яч по полю у вільний час, а прагнуть освоїти тонкощі гри. Школярі середніх і старших класів із задоволенням беруть участь у змаганнях. Другий рік наші команди стають призерами районного етапу турніру «Шкіряний м’яч», – розповіла Л. Стефанішена. – Щоб зацікавити учнів початкової ланки, вирішили взяти участь у проекті «Футбол у школу». Влітку його координатори – представники Мінпросу, Держслужби зі спорту і Федерації футболу Придністров’я – провели для нас, шкільних учителів, семінари, на яких поділилися передовим досвідом роботи з дітьми, варіантами проведення цікавих уроків. Крім теоретичного курсу, були й практичні заняття на базі Академії футболу «Шериф», які дозволили детальніше вивчити та відпрацювати ігрові елементи. Для організації роботи з дітьми нам вручили комплекти м’ячів і манішок, фішок і конусів, інший спортінвентар».

Маючи таку методичну та матеріальну базу, вчителі втілюють проект у життя. Додаткові заняття з футболу Лілія Василівна проводить із другокласниками. Вони вже мають початкове уявлення про базові види спорту: гімнастику, легку атлетику, різні ігри. На цей фундамент спираються нові знання та навички. До того ж, наставниця презентує футбол у найдоступнішій формі.

17 другокласників із нетерпінням чекають кожне заняття. Поки погода сприяла, виходили на шкільний стадіон, де є футбольне поле. Тепер тренуються в спортзалі, умовно розмічаючи майданчик для гри за допомогою нового інвентаря. На заняттях малята освоюють правила та прийоми гри, беруть участь в естафетах і конкурсах, які допомагають розвивати не тільки реакцію, а й увагу, логічне мислення. Перебиваючи одне одного, розповідають, що навчилися вести та пасувати м’яч, бити по воротах так, щоб забити гол. Найулюбленіші заняття – ті, на яких, розділившись на дві команди, грають у футбол. Мріють, що навесні візьмуть участь у шкільному турнірі й обіграють старших хлопців.

Активно пропагує гру Л. Стефанішина і серед інших школярів. Восени в навчальному закладі минув «Тиждень масового футболу». У його рамках проводилися різноманітні заходи, щоб ознайомити з грою якнайширшу аудиторію. Лілія Василівна розповіла школярам про значення спорту в житті, про те, як він допомагає зберігати та зміцнювати здоров’я. Особливий акцент зробили, звичайно, на футболі, який не лише розвиває фізично, а і привчає до колективної взаємодії. Разом з учителем школярі переглянули фільм про кращих футболістів світу, відпрацювали на тренуваннях техніку гри, взяли участь у товариській зустрічі, а своїми враженнями поділилися на папері – в малюнках, представлених на шкільний конкурс.

Слід зазначити, що діяльність Л. Стефанішиної щодо популяризації футболу серед молоді гідно оцінена не тільки на Кам’янщині. У конкурсі, який проводився FMF (Федерацією футболу Молдови), Лілія Василівна посіла друге місце серед 11 учасників із ПМР. Приз – спортивний інвентар – ініціативна вчителька вже задіяла у справі, якій присвячені всі її помисли. Можливо, школярі, що тренуються з новими м’ячами, і не стануть чемпіонами, а любов до спорту вже живе в їхніх серцях.


Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.