Завод консервів дитячого харчування

Тираспольський завод консервів дитячого харчування є членом Торгово-промислової палати Придністров’я й багаторазовим лауреатом конкурсу «Придністровська якість».


Засноване в липні 1956 року переробне підприємство випускало десятки мільйонів банок консервів і соків для дитячого харчування, що мало великий попит не тільки в Радянському Союзі, але і в Польщі, Афганістані, Монголії.

Неодноразово завод ставав переможцем і лауреатом різних виставок і ярмарків, про що свідчить велика кількість дипломів і грамот. Були в колективу і свої труднощі, які він зумів подолати й поступово нарощував виробництво. Досягнення підприємства показують, що розвивається воно правильно, а своя сировинна база дає можливість контролювати якість продукції. Підтвердженням тому є великий купівельний попит на неї. Мабуть, це найкраща оцінка роботи всього колективу. Вся продукція проходить строгий контроль якості й має необхідні сертифікати.

Крім того, налагоджена система «поле – завод» (самостійно вирощують овочі, збирають урожай і консервують його) значно мінімізує залежність підприємства від постачальників і нестабільності цін на сировину.

Крокуючи в ногу з часом, ще у 2011 році на заводі запустили у виробництво лінію з випуску швидкозаморожених овочів. Для цього придбали камеру швидкої заморозки шведської компанії «Frigoscandia» продуктивністю 5 тонн на годину готової продукції й повністю модернізували компресорний цех. Так почали заморожувати кукурудзу цукрову, зелений горошок, броколі та цвітну капусту.

Нині потужність виробництва становить 3-4 тисячі тонн такої продукції на рік. На підприємстві планують подальше розширення виробництва і запуск нових технологічних ліній.

Крім традиційної консервації, тут використовують такі способи збереження вирощеної в Придністров’ї сільгосппродукції, як заморозка і вакуум. Її експортують до Росії, Узбекистану, Білорусі, України, Молдови, Румунії, Болгарії, Греції. Триває робота з відновлення співпраці з турецькими партнерами. Фахівці вивчають нові ринки збуту (з урахуванням розширення асортименту). Наступного року планується запуск лінії швидкого заморожування шпинату. Обладнання для неї вже придбали.

Оскільки заморозка – єдиний метод консервування їжі, що не викликає втрати смакових і поживних якостей продуктів, вона набула популярності. Розвиток цього напрямку харчової індустрії знижує втрати продуктів на стадії переробки, дає можливість розширити їх асортимент і створити запаси для рівномірного постачання населенню сільськогосподарської продукції протягом усього року.

На ВАТ «Завод консервів дитячого харчування» для підвищення якості сировини придбали модернізовані польові машини й збиральні комбайни.

Досвід роботи підприємства доводить, що в основі його діяльності лежить принцип: якість, сучасність і надійність. Це підтверджується застосуванням у виробництві найсучасніших технологій, особистого професійного підходу і наявністю довіри споживачів, завойованої багаторічною і бездоганною працею всіх, хто працює на заводі. У розпал сезону (з червня по листопад) до роботи залучають додатково 350 робітників, які працюють у три зміни.

Нещодавно Фонд державного резерву схвалив виділення пільгового кредиту заводу консервів дитячого харчування на організацію виробництва гречаної крупи. Кошти використають на придбання обладнання для лінії з очищення та сортування гречки. На сьогодні в Придністров’ї цей продукт виробляють тільки на хлібокомбінаті в Рибниці об’ємом кілька сотень тонн на рік


Ганна ЛАЗАРЕНКО.

Фото з сайту ТПП ПМР.