Скажемо «Ні!» корупції

Генеральна Асамблея ООН у 2004 році проголосила Міжнародний день боротьби з корупцією. Відзначати його вирішили щороку 9 грудня. На сьогодні хабарництво є проблемою всіх держав світу. З цим соціальним злом, яке зачіпає всі верстви суспільства, ведеться боротьба і в ПМР.


Перебуваючи 29 травня 2022 року на спільному чергуванні з охорони безпеки дорожнього руху, старші інспектори дорожньо-патрульної служби УДАІ МВС ПМР Сергій Кушнарьов і Валерій Тонку біля блок-поста на автодорозі «Тирасполь – Бендери», в районі гіпермаркету «Шериф», зупинили проїжджий транспортний засіб для перевірки документів. У ході спілкування з водієм вони запідозрили, що чоловік перебуває у стані сп’яніння. Замість дотримання законної процедури огляду і подальшого фіксування факту порушення правил дорожнього руху, співробітники УДАІ домовилися з водієм за 3 000 рублів не вживати ніяких заходів і після отримання зазначеної суми повернути йому посвідчення водія. Порушник пообіцяв їм протягом години зібрати й принести означені грошові засоби, але обурений при цьому поведінкою співробітників Державтоінспекції, повідомив цю інформацію в Управління з боротьби з економічними злочинами та корупцією МВС ПМР.

Момент передачі грошових коштів відбувався під пильним наглядом оперативників. Факт дачі хабаря був зафіксований. На підставі зібраних Головним слідчим управлінням Слідчого комітету ПМР доказів наприкінці листопада суд виніс Сергію Кушнарьову і Валерію Тонку обвинувальний вирок. Вони визнані винними у вчиненні злочину, передбаченого п. «а» ч. 4 ст. 286 КК ПМР (одержання службовою особою хабаря). Суд установив, що старші інспектори дорожньо-патрульної служби скоїли злочин проти державної влади та інтересів Держслужби (корупційний злочин).

Під час винесення вироку суд урахував ступінь тяжкості вчиненого діяння, а також той факт, що корупційний злочин скоєний співробітниками УДАІ. Вони обіймали посади старшого офіцерського складу, які своїми корисливими діями дискредитували в очах громадськості авторитет Міністерства внутрішніх справ як виконавчого органу державної влади.

У результаті суд призначив Сергію Кушнарьову і Валерію Тонку покарання у вигляді 7 років позбавлення волі з відбуванням у виправній колонії суворого режиму, а також штраф кожному в розмірі 132 000 рублів ПМР. Крім того, на 3 роки вони позбавлені права обіймати посади на державній службі, у виконавчих і представницьких та органах, пов’язаних зі здійсненням посадових функцій представників влади в Придністровській Молдавській Республіці.
В іншому випадку Головним слідчим управлінням Слідчого комітету спільно з управлінням власної безпеки Міністерства внутрішніх справ були виявлені та доведені факти отримання хабарів інженером-програмістом УДАІ МВС ПМР Юрієм Надолинським за видачу підроблених посвідчень водія.

За даними слідства, з вересня 2021 року з корисливої зацікавленості він «сприяв» громадянам в отриманні підроблених придністровських посвідчень, що призначалися для обміну на посвідчення молдовського зразка у відповідних органах Молдови. Вартість наданих ним послуг становила 100 доларів США за 1 (один) підроблений документ.

Фальшиві документи виготовляла його знайома Олександра Ротар, яка працювала в УДАІ за трудовим договором. Співробітниця мала доступ до бланків посвідчень, оскільки за своїми функціональними обов’язками здійснювала їх оформлення та видачу.

Організатором злочинної діяльності слідство вважає Надолинського. Саме він умовив Ротар надавати йому допомогу: давав їй фотографії, зразки підписів громадян і всі необхідні дані для подальшого внесення в бланки посвідчень. Він особисто домовлявся з посередниками, отримував від них гроші й віддавав готові документи. 23 грудня 2021 року інженера-програміста викрили на місці злочину співробітники Управління власної безпеки МВС ПМР: застали під час отримання чергового хабаря.

Кримінальні дії корисливого інженера-програміста кваліфіковані за двома складами злочинів: одержання посадовою особою хабаря за незаконні дії та схиляння іншої особи до вчинення злочину.

Обвинуваченій Олександрі Ротар інкримінується вчинення злочину, передбаченого статтею Кримінального кодексу за підроблення та збут фальшивих посвідчень. Слідством уже доведена причетність обвинувачених у виготовленні та збуті семи підроблених посвідчень водія.

З органів внутрішніх справ обоє звільнені. Ю. Надолинський утримується під вартою, до О. Ротар застосовано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд.
Кримінальну справу передано до суду


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото: pixabay.com