Боротися, щоб перемогти

Щорічно 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНIДом. Люди в усьому світі об’єднуються для підтримки тим, хто живе з ВIЛ або так чи інакше постраждав від цієї інфекції. У той же час медичні працівники нагадують про важливість своєчасного обстеження та лікування.


У Придністров’ї традиційно триває тиждень заходів, що дають можливість громадянам безкоштовно та анонімно обстежитися.

Лише за три дні – з 28 по 30 листопада, участь у тестуванні взяли 248 осіб. З них, попередньо у тринадцяти, виявили гепатит С, у чотирьох – гепатит В. Визначили медики два випадки сифілісу та один ВІЛ-інфекції. Всі ці особи повинні додатково обстежитися для встановлення остаточного діагнозу.

Головний лікар Центру з профілактики та боротьби зі СНІД та інфекційними захворюваннями Олександр Гончар розповів журналістам про попередні результати тестування і пояснив, чому говорити про профілактику ВІЛ-інфекції необхідно в контексті попередження гепатитів В і С.

«За поточний рік у нас в республіці виявлено 150 нових випадків ВІЛ-інфекції. Усього носіїв інфекції, що проживають у Придністров’ї, налічується 4 841 людина. За весь період ведення обліку даних – з 1989 року, померло 1 766 ВІЛ-позитивних придністровців», – розповів Олександр Гончар.

Лікарі запевняють, що нині ВІЛ – не єдина важка хвороба, яка набула такого поширення. Віруси гепатитів В і С також досить розповсюджені серед людей, які живуть із ВІЛ. Для позначення такого діагнозу існує медичний термін «поєднана інфекція» (коінфекція або супутня інфекція).

«ВІЛ, гепатити В та С поєднує спосіб передачі – це все, що пов’язане з кров’ю, а також статеві контакти. Небезпека цих трьох захворювань ще й у тому, що протягом тривалого часу вони протікають безсимптомно, тому захворювання виявляється випадково і вже на пізніх стадіях», – наголосив лікар.

Нині медики використовують сучасні лікарські засоби (АРВ-терапія), завдяки яким можуть не тільки врятувати пацієнта, але й повністю нейтралізувати вплив вірусу на організм. Такі медикаменти – справжній прорив у медицині та гарантія повноцінного життя.

«Зверталися люди з нульовими клітинами, коли рівень лімфоцитів – частинок, які відповідають за імунітет, був критично низьким. Але поступово, за допомогою медикаментів, вдавалося стабілізувати їхній стан. Незважаючи на це, ми завжди наполягаємо розпочинати лікування якомога раніше, коли хвороба ще не перейшла до стадії СНІДу», – зазначив керівник.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом завжди проводиться під певним гаслом. Цього року воно проголошує «Час для рівності», оскільки через чотири десятиліття боротьби з ВІЛ продовжує існувати нерівність у доступності тестів, ліків, нових технологій та наукових даних у країнах Африки та Азії. Проблема поширення ВІЛ-інфекції залишається одним із медичних і соціальних глобальних викликів, з яким стикаються усі без винятку держави. Необхідно й надалі розширювати доступність якісних засобів профілактики, діагностики та лікування захворювання; програм підтримки ключових та вразливих груп населення; реалізовувати заходи, які б сприяли усуненню нерівності та викорінення СНІДу.

Результати лікування серед людей, які живуть з ВІЛ у Придністров’ї, задовільні. Препарати безкоштовно отримують понад 87 % із загальної кількості інфікованих. Хоча існує певна частина громадян (в основному це пацієнти з наркотичною та алкогольною залежністю), які не бажають приймати АРВ-терапію.

«Після пройденого курсу терапії людина здає ПЛР-тест на наявність вірусу в організмі. Якщо збудник не виявляється, це свідчить про те, що вірусне навантаження на організм невизначене, і, навіть незахищені статеві контакти не становлять небезпеки. Зазвичай, протягом 3 – 6 місяців, за умови регулярного застосування ліків, цього стану вдається досягти. Особливо це важливо для жінок фертильного віку, які бажають народити дитину», – сказав Олександр Гончар.

Попри те, що в наш час якісні медикаменти й тестування цілком доступні, кожна особа повинна бути свідомою та відповідальною за ставлення до своїх вчинків, здоров’я свого, своїх близьких та рідних. Просвітницьку роботу серед населення та інформування людей про можливі загрози необхідно налагоджувати зі шкільної лави.

«Потрібно більше уваги приділяти собі, власному здоров’ю. Тут неприпустимо безладне ставлення і думка про те, що «мене це не стосується». Йдеться не лише про ВІЛ-інфекцію, є безліч інших небезпечних патологій. Звичайно, завжди необхідно серйозно ставитися до кожного свого кроку та можливих наслідків», – зробив висновок Олександр Гончар.

Післяслово: міжнародним символом боротьби зі СНІДом вважається червона стрічка, що символізує кров, у якій таїться основна причина захворювання людей


Уляна БОНДАРЧУК.