Щиро вітаємо новонароджених придністровців

У світі побільшало придністровців: за минулий рік у нас народилося 2 825 малюків. З-поміж них найбільше маленьких тираспольчан.


Минулого року столичний РАГС зареєстрував у Тирасполі та Дністровську 1 050 новонароджених, з яких 487 дівчаток і 563 хлопчики.

Цікавий факт щодо імен новонароджених: серед дівчаток лідирує ім’я Софія, за нею крокують Ксенія, Катерина, Вікторія та Анастасія. Серед рідкісних та екзотичних присутні: Агата, Маліна, Аполлінарія, Сарра, Каталея, Аврора, Олівія, Лія та Бріана.

Батьки хлопчиків найчастіше називали своїх нащадків Олександр, Тимур, Артем, Дмитро та Михайло. Були також Аристарх, Марсель, Клим, Емілян, Емір, Леві, Леон, Марат та Герман.
У Бендерах минулого року побачили світ близько 500 малюків, серед яких 5 пар двійнят та 1 трійня. «Козаків» на 20 більше, ніж маленьких «принцесочок».

Для кожної п’ятої родини це були первістки, а понад 60 подружніх пар стали багатодітними. Тепер у них виховуються по троє та більше дітей.
Найбільше батькам подобалися імена Аліса, Дамір, Анастасія, Давид та Марко. Серед рідкісних – Єлисей, Всеволод, Цвєтана, Амір і Каталія.

Населення Слободзейського району минулого року поповнилося 382 новонародженими. Про це розповіла в. о. начальника відділу записів актів цивільного стану Ганна Борзіна. Всього народилося 208 хлопчиків та 174 дівчинки. 2021 року було зареєстровано 470 дітей.

У районному РАГСі зниження кількості новонароджених пояснюють тим, що більшість юних мешканців району через закриття пологового будинку Слободзейської ЦРЛ з’являлися на світ у Тирасполі, де й одержали свідоцтво про народження.

Найпопулярнішими іменами у 2022 році серед хлопчиків були Матвій, Ілля та Давид, серед дівчаток – Софія, Аліса та Єва.

РАГС Григоріополя зареєстрував 114 хлопчиків та 117 дівчаток. Багатьом батькам подобалися традиційні імена, такі як Олександр або Сергій, але траплялися й незвичайні: Даміан, Єлизар, Тамір, Амір, Гордій, Кір, Амелія, Варвара, Мія, Лія, Злата, Сабіна, Ілона, Алісія, Златослава, Ясміна, Олександрина та Дой.

У дубоссарських сім’ях за рік побільшало на 193 дитини. Тут народилося 97 хлопчиків і 96 дівчаток. Доньок назвали Алісами, Євами, Софіями, Варварами, синів – Єгорами, Матвіями, Олександрами, Марками та Євгенами.

Серед незвичних для нашого сприйняття – Ліа, Мія, Міра, Теона, Саміра, Афіна й Тамія, неординарні серед хлопчиків – Лев, Лука, Едгар та Крістіан.

У рибничан минулого року народилося 358 дітей. Хлопчиків дещо більше, ніж дівчаток – 185 до 173. Найбільше батькам подобалися імена Кирило, Данило, Артем, Олександр, Максим, Валерія, Софія, Єва, Дарія, Олександра та Євгенія.

Найоригінальнішими стали Дамір, Даміан, Савелій, Нурлан, Злата, Артеміда, Амелія, Мішель, Вів’єн та Йованка.

У Кам’янському районі народилося 111 дітей: 64 хлопчики та 47 дівчаток. Найбільш поширеними виявилися імена Ксенія, Анастасія, Софія, Данило, Олександр, Кирило. З рідкісних – Ідалія, Пауліна, Демид, Лев, Мирон.

За традицією, що склалася, батьки новонароджених разом зі свідоцтвом про народження дитини отримували й подарунок від Президента ПМР: дитячу ковдру, постільний комплект, два рушники та упаковку памперсів.

Для порівняння: 2021 року в Кам’янському районі народилося 109 малюків.
З 1 по 8 січня включно (вже року нового), в Придністров’ї народилося 59 малят. Найбільше – в Республіканському центрі матері та дитини столиці. Там з’явилися на світ 22 дівчинки та 15 хлопчиків.

Новорічної ночі в Тирасполі під бій курантів сповістив про свій прихід у світ хлопчик Олександр. «Славний малюк, з гарною вагою і зростом. Недарма батько, не замислюючись, назвав його таким іменем, що означає сміливість, упевненість та навіть величність. Будемо вірити, що він виросте гарною людиною», – поділилася з нами головний лікар Центру Наталя Сліпуха


Iрина МАСЛОВА.

Фото: IA «Новости Приднестровья».