Марка зберігає події у віках

У Меморіальному музеї Бендерської трагедії відбулося спецпогашення марок і конверта першого дня на тему «30 років збройної агресії Молдови проти народу Придністров’я». На мініатюрах поштової оплати розмістили 8 фотографій відомого автора, свідка тих подій Валерія Кругликова.


У 2022 році багато заходів стосувалися цієї важкої та важливої теми. Наприкінці грудня відбувся ще один, найбільш важливий для збереження історії. Презентацію марок з кадрами бойових дій, відомих кожному придністровцю, вирішили провести там, де про ці події свідчить все: в музеї Бендерської трагедії.

Завідувач цієї установи В’ячеслав Тарабучкін перед церемонією спецпогашення зазначив: «Події, зображені на марках, досить значні. У нашому музеї історія простежується від створення республіки, відтворює військову агресію й закінчується експозицією миротворчої операції з додатковими темами.

Марка – важливий носій інформації. Буває, що з часом пропадають письмові джерела, книги про деякі події. Колекційні ж предмети здебільшого зберігаються в історії. 30 років тому створення молодої держави стало точкою неповернення, коли ми вже безумовно точно пішли своїм шляхом, і це дуже важливо відбити в документах».

У музеї Бендерської трагедії проводять екскурсії з метою патріотичного виховання молоді. Школярі та студенти дізнаються, як і чому з’явилося Придністров’я, що довелося пережити народу та республіці на шляху становлення і зміцнення держави. Тут зібрана велика кількість документів та експонатів. Серед них тепер будуть і нові марки. Зображеннями для них стали знамениті кадри 1992 року, зроблені заслуженим фотографом Валерієм Кругликовим. Основну увагу він приділив місту, що найбільше постраждало від бойових дій, – Бендерам. На знімках також є кадри з Паркан, Григоріополя і Дубоссар.

У випущену серію на малому аркуші увійшло 8 марок і купон. Тираж склав 600 примірників. Їх можна придбати в поштових відділеннях, зберегти на пам’ять у сімейному альбомі або відправити тим, для кого ці події також важливі, як і для нас з вами.

Право погасити конверт першого дня надали учасниці бойових дій 1992 року, члену Союзу захисників Придністров’я та Союзу жінок міста Бендери Лорі Лопухіній. Вона досі бере активну участь у громадському житті міста і є справжнім патріотом ПМР.

За її словами, випуск таких марок свідчить, що наша республіка продовжує накопичувати атрибути, які зміцнюють державність, і що ми можемо пишатися власною унікальною філателією.

Перебираючи подумки важкі події тих днів, Лора Олександрівна згадує: «Це була, дійсно, трагедія. Ми так добивалися республіки, ми так її будували. Я була учасницею всіх шести з’їздів на шляху до її проголошення і досі пам’ятаю той високий ступінь хвилювання й переживань. Наш головний напрям був і завжди буде один – мирне життя».

Тема збройної агресії Молдови проти народу Придністров’я для республіки завжди стоїть поза круглими датами та ювілеями. Ми повертаємося до неї знову і знову тільки з однією метою: не допустити розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Саме такий посил несуть нові марки. Це наша пам’ять, відображена на них


Олександра ТИМКО.

Фото автора.