Як у Рибниці Різдво святкували

Ансамбль української пісні «Барвінок» Рибницького міського Палацу культури 6 січня колядував городянам у програмі «Коляда, коляда, он у двері загляда!»

Традиційний різдвяний виступ популярного колективу подарував глядачам палітру позитивних вражень та емоцій, у черговий раз занурив у різнобарвний світ українських народних обрядів, що проводяться напередодні Різдва, і зачарував мелодійною українською піснею.

Мабуть, немає іншого такого свята, що відзначалося б з таким багатим запасом прикмет, звичаїв та обрядів, як Святий вечір. Напередодні цього торжества у великому залі Палацу культури артисти народного самодіяльного ансамблю «Барвінок» інсценували його святкування з традиційними українськими колядками та піснями.

На сцені панувала особлива атмосфера світлої чистоти цієї події, артисти ж, здійснюючи своє маленьке диво, вселяли в серця глядачів радість, надію й доброту.

«Барвінок» готувався до цього виступу особливо ретельно. Беззмінний його керівник та ідейний натхненник Володимир Мефодовський розповів: «Через соцмережі ми заздалегідь розіслали запрошення всім своїм знайомим, розмістили афішу у Вайбері в нашій групі «Барвінок», на вході в ПК теж була приваблива афіша. Відпрацьовували та проганяли сценарій багато разів, навіть провели репетицію в один з перших днів нового року, коли всі відпочивали. І, звичайно, швидко повторили всі номери безпосередньо перед концертом.

Сцену оформили фахівці установи, а от стіл з кутею, дерунами та іншими смаколиками й частуваннями, традиційними для Святвечора, ми приготували й оформили самі.

З давніх-давен перед початком вечері на Святий вечір господар читав молитву, потім, за столом велися розважливі, вдумливі розмови. Вечеря закінчувалася, а свято тривало. Всі колядували, закликаючи гарний урожай, багатий приплід домашньої худоби та птиці, приємні, радісні події. Влаштовували цікаві ворожіння, співали пісні. Ось за таким сценарієм був побудований і наш вечір».

Господиню з господарем у постановці зіграли Майя Карчевська та Іван Ротар. «Майя – музичний працівник у дитячому садку. Вона вміє вживатися в роль, а Іван – талановитий, артистичний оповідач, у його репертуарі є безліч байок і анекдотів. Галина Галаченко та Галина Маланчук виконують сольні партії. Низькі жіночі партії – це коник Лариси Сморжевської. Молода учасниця нашого колективу Дар’я Кириченко теж пробує сольні партії, а Влад Скрипник майстерний виконавець басових», – додав керівник.

Сам Мефодовський, звичайно, – душа і серце колективу. Він пише сценарії, підбирає музику, робить аранжування і чудово співає. Програма вийшла жвавою, запальною та злагодженою, як і сам колектив, який, до речі, відзначатиме нинішнього року своє 30-річчя.

Увесь православний придністровський народ, від малого до старого, з радісним очікуванням готувався до цих зимових свят. У наш час традицій Святого вечора та Різдва дотримується більшість людей і в селах, і в містах. Не всі ритуали пам’ятають, але основні звичаї – зустрічати свято всією сім’єю, зі світлими, позитивними думками та побажаннями, з подарунками й частуваннями, як і раніше, живуть і шануються. Виступ «Барвінка» – ще одне тому підтвердження, а також нагода показати нашому глядачеві, як відзначається це свято українським народом.

Твори національної культури – щедрівки, колядки та пісні – демонструють православні цінності, такі як: увага до ближніх, турбота про молодших і шанування старших, повага до добрих традицій, миру та злагоди, спрямованість нашого народу в майбутнє.

По завершенні вистави й тривалих овацій із залу на сцену до артистів вийшла голова товариства української культури «Поділля» ім. Б. Палагнюка Тамара Король. Зі сльозами на очах вона розчулено подякувала за концерт, за те, що артисти подарували можливість багатьом присутнім та їй особисто поринути в дитинство, в юність і згадати рідну домівку.

За збереження та популяризацію українських народних традицій і культури народному самодіяльному колективу «Барвінок» вручили Грамоту від товариства української культури. Вдячні глядачі в кулуарах ПК ще довго дякували артистам за незабутній чудовий виступ.

Олексій РОСТОВЦЕВ

Фото автора