Художнє оформлення Придністров’я

Упродовж п’яти років, починаючи з 2018-го, в республіці проводиться конкурс на краще новорічне та різдвяне оформлення міст і районів республіки.


Основними завданнями культурної події є створення відповідного передноворічного вигляду населених пунктів, а також поширення позитивного досвіду в їх художньому оформленні, формування святкового настрою в жителів та гостей Придністров’я.

Конкурс оголошений на трива лий період: з 26 грудня 2022-го по 15 січня нового 2023 року і ділиться на два етапи. Перший цього разу завершився на теренах міст і районів республіки 7 січня. Для визначення переможців при місцевих держадміністраціях були створені комісії, які направили свої рішення до Державної служби з культури та історичної спадщини ПМР.

Міжвідомча комісія оцінила оформлення центральних площ міст і сіл, головних вулиць, новорічних ялинок, громадських будівель, приватних та багатоповерхових будинків. Окремо розглядалося новорічне оздоблення стаціонарних підприємств торгівлі, громадського харчування, транспорту та зв’язку, нестаціонарних підприємств споживчого ринку, організацій охорони здоров’я, культури, освіти, спорту і туризму.

Критеріями оцінки є: оздоблення фасаду, вхідної групи, прилеглої території, вітражів і вітрин. Члени журі враховують єдність стилю, цілісність композиції, гармонію кольору, причому перевага надається майстерному виконанню, художній досконалості та естетичному вигляду. Цінуються нестандартні дизайнерські рішення, оригінальний погляд, різноманітність прийомів та способів оформлення.

Потенційним учасникам конкурсу не слід забувати й про санітарний стан і пожежну безпеку.
У Тирасполі наприкінці 2022 року підбили підсумки конкурсу на краще новорічне та різдвяне оздоблення серед підприємств та організацій. На робочому засіданні міська комісія оцінила представлені учасниками роботи за єдиними критеріями: єдність стилю, цілісність композиції, гармонія кольорового рішення, художній та естетичний вигляд, використання нових дизайнерських рішень, техніка та якість виконання, унікальність та оригінальність, а також різноманітність прийомів і способів новорічного оформлення.

До оргкомітету надійшло близько 30 творчих проектів. Вони стосувалися новорічного вбрання фасадів будівель і прилеглих до них територій, установ, організацій. Учасниками конкурсу стали муніципальні навчальні заклади, підприємства бізнесу в галузях торгівлі та громадського харчування, індивідуальні підприємці.

Члени комісії вивчили запропоновані заявниками фотографії та відеоролики, а також оглянули представлені на конкурс об’єкти. Переможців визначили у 9 з 11 номінацій шляхом голосування.
На республіканському рівні конкурсу місто представлятимуть квітковий магазин «Атмосфера», «Интерцентр-Люкс», центр дозвілля молоді «Ювілейний» і ТСШ № 9.

Експертна комісія відзначила й креативну творчу працю інших конкурсантів. Перші почесні місця посіли Тираспольський Будинок народних традицій та ремесел, сувенірна крамниця у сквері Авіаторів, медичний центр «МЕДИН», кав’ярня «No name», МДОУ № 25, МОУ ДО ТСДЮШОР плавання та Тираспольське тролейбусне управління.

Друге місце вибороли: столичні школи № 2 і № 6, культурно-дозвільний центр «Мир», дитячий садок № 2 та служба таксі «Альфател». На почесному третьому місці – Палац культури міста, МДОУ «Центр розвитку дитини № 17» та служба таксі «Лагра».

Об’єкти оцінювали в наступних номінаціях: краще новорічне оформлення організації, установи, підприємства міста державної (муніципальної) форми власності; краще новорічне оздоблення стаціонарних підприємств торгівлі, громадського харчування; найкраще святкове опорядження нестаціонарних підприємств споживчого ринку; краще новорічне оформлення закладів охорони здоров’я, закладів культури, освіти, організацій спорту і туризму; найкраще новорічне оформлення громадських будівель, територій сільських Рад, підприємств транспорту та зв’язку.
На другому, республіканському, етапі конкурсу (з 7 по 15 січня) переможців у всіх номінаціях визначить міжвідомча комісія, роботу якої організують в онлайн-режимі


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото: tirasadmin.org