Новий рік крокує Придністров’ям

Рік 2022-й, зі своїми радощами й проблемами, уже став історією, і в Придністров’ї зустріли новий 2023-й, з надією що він буде кращим, ніж попередній. Люди вітали одне одного, бажаючи щастя, здоров’я і миру в усьому світі. Як це було – в нашому репортажі.


Старт святковим новорічним заходам дали вогні на головній ялинці республіки в Тирасполі. Глава столичної держадміністрації Олег Довгопол дистанційно увімкнув гірлянди одразу на всіх міських ялинках. У столиці відбувся традиційний парад Діда Мороза і його компанії. У всіх закладах культури провели понад 130 святкових заходів. Маленьких тираспольчан захопив яскравий калейдоскоп театралізованих вистав. Уперше в місті відбувся новорічний костюмований забіг Дідів Морозів, Снігурок та інших казкових героїв.

У новорічному привітанні Олег Довгопол сказав:

«2022 рік був непростим, економічно та психологічно складним. Проте для столиці республіки він був ювілейним, і їй є чим пишатися: всі соціальні зобов’язання виконані, триває облаштування нашого улюбленого міста. Віра кожного з нас у себе та у свої сили, цілеспрямованість, оптимізм і працьовитість здатні зробити 2023 рік щедрим на радісні події. Нехай бажання, загадані цієї ночі, обов’язково здійсняться і нехай завжди у вас буде місце для нової мрії!».

Не менш весело і завзято зустріли Новий рік у Кам’янці та Кам’янському районі. У програмі свят, як і скрізь, були «зустрічі біля ялинки» на центральній площі міста, масові гуляння, святкові концерти та новорічні карнавали, ранки для дошкільнят та молодших школярів. У районному Будинку культури навіть дітям 4–8 років показали ігровий інтерактивний спектакль.

Уже традиційною в районі стала акція «Дід Мороз – міліціонер». Співробітники Кам’янського РВВС, змінили міліцейську форму на костюм Діда Мороза і вітали хлопчиків і дівчаток з сімей, які перебувають на профілактичному обліку в інспекції у справах неповнолітніх. Діти читали вірші та співали новорічні пісні сивому чарівникові – міліціонеру. Правоохоронці відвідали понад півсотні діточок з 20 неблагополучних сімей.

Напередодні Нового року ключі від нових квартир отримали троє дітей-сиріт: Євгенія Рябошапко, Геннадій Чарний і Марія Мельниченко. Цей подарунок їм зробила Кам’янська держадміністрація. Її глава Володимир Бичков, вручаючи ключі, особисто привітав щасливців з такою важливою подією в їхньому житті й побажав, щоб у цих квартирах завжди панували мир, любов, здоров’я і добробут. Це житло було придбане коштом місцевого та республіканського бюджетів.

Як відомо, Новий рік –час здійснення бажань. Мрію школярів із села Кузьмин напередодні свя-
та здійснив Президент ПМР Вадим Красносельський. Він передав школі нове обладнання:
4 електроплити, бойлер, електром’ясорубку.

Фото: camenca.gospmr.org

З розмахом, як завжди, підготувалися до зустрічі Нового року в Бендерах. Розважальна програма розпочалася в центрі на площі Визволення 31 грудня о 10:00 вечора. Про святкову атмосферу подбали артисти. Лунали пісні, діти й дорослі кружляли в танцях і хороводах, а керували цим «розгуляєм» головні зимові чарівники – Дід Мороз зі Снігуронькою.

Крім того, бендерчанам була запропонована концертно-ігрова програма «Забави Зимоньки-зими!», а ярмарки зі святковою торгівлею закликали їх поласувати смачними делікатесами. Дітей розважав фольклорний ляльковий театр студії «Казка». Вони взяли участь у вікторині «Різдва чарівні миті» та в ігровій програмі «Чарівний світ театру» народного молодіжного театру «Авось». Старий Новий рік у Бендерах теж зустрічатимуть концертно-розважальною програмою.

У ніч на Різдво Христове в Преображенському соборі, у храмі прп. Сергія Радонезького і храмі св. Олександра Невського відправили нічні Божественні літургії.

У Рибниці головним місцем проведення новорічних свят стала центральна міська площа Перемоги. Тут напередодні Нового року провели церемонію нагородження обдарованих старшокласників міста і району. Слова подяки, привітання та побажання приймали від глави Рибницької держадміністрації Віктора Тягая 19 школярів, які досягли високих результатів в олімпіадах та наукових конференціях, спортивних і творчих фестивалях, а також 10 юних рибничан, яким вручили перший паспорт.

Фото: rybnitsa.org

Не менш значущі події відбулися в Палаці культури. Там влаштували ялинку глави держадмінстрації для дітей-сиріт та дітей, що залишилися без піклування батьків. У будинку престарілих села Воронково Віктор Тягай привітав одиноких літніх людей з новорічними святами. Затишну зустріч прикрасили святкове чаювання та концертна програма жіночого вокального ансамблю «Чарівниці».

Наприкінці 2022 року багатодітні родини Дубоссарського району отримали подарунки від Діда Мороза, Снігуроньки, Дубоссарської держадміністрації та районної Служби соціальної допомоги. Подарункові набори з одягом, іграшками та солодощами вручили шести малозабезпеченим сім’ям, в яких виховуються 14 дітей. Малюки дякували Дідусеві Морозу і Снігуроньці за гостинці, розповідали їм вірші, разом співали пісні та загадували бажання.

На площі Перемоги біля головної міської ялинки провели фольклорну святкову програму «Намалюємо казкове диво».

Фото: grig-admin.idknet.com

У Григоріополі глава держадміністрації району та міста Олег Габужа разом з казковими героями особисто створював атмосферу свята для дітей соціальних груп дитячих садків «Зірочка» (с. Красна Гірка) та «Золотий півник» (смт Маяк). Дід Мороз зі Снігуронькою привітали дітей з Новим роком і побажали їм якнайбільше чудових подій та здійснення бажань. З захопленням, подивом, радістю прийняли малюки від глави держадміністрації ігрові набори, а також солодкі частування від Діда Мороза. Ці подарунки вони не просто отримали, а заслужили активною участю у святі, за вірші, танці, хороводи, ігри.

У Слободзейському районі в районному БК для дітей з обмеженими можливостями провели президентську ялинку. На свято прибули діти та їхні батьки з усіх сіл та селищ Слободзейщини.

З новорічними святами їх привітав глава Слободзейської держадміністрації Василь Тищенко. Актори будинку культури показали для них виставу «Новий рік у Задзеркаллі». Президентські подарунки тільки посилили емоційну піднесеність заходу.

Цілу низку барвистих новорічних програм провели в БК сіл Ближній Хутір, Карагаш, Тернівка, Коротне, Паркани, смт Первомайськ. У Слободзеї прямо на вулиці перехожих вітали зі святом Дід Мороз і Кролик


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото IA «Новости Приднестровья».