Дорогу в майбутнє обираємо сьогодні

У Бендерському торгово-технологічному технікумі з вересня 2018 року триває підготовка кадрів для швейного та взуттєвого виробництва за дуальною (практико-орієнтованою) системою.


У нинішньому навчальному році тут здобувають освіту 250 юнаків та дівчат. Знедавна почали освоювати нову спеціальність – «мехатроніка для легкої промисловості». За модним нині напрямком навчаються учні двох груп. З них до занять на першому курсі приступили 13 осіб: троє дівчат і десятеро юнаків, на другому курсі освоюють професію також десять парубків. Увесь випуск минулого року у складі шістьох осіб дружно поповнив ряди солдатів строкової служби в армії ПМР. До речі, вони навчалися паралельно за спеціальністю «Монтаж і технічна експлуатація промислового обладнання». Застосувати здобуті знання за фахом вони зможуть лише через рік після демобілізації.

Технікум має у своєму розпорядженні добротну матеріальну базу: приміщення, призначені для організації навчального процесу (лабораторії, майстерні, комп’ютерні класи) та площі, що забезпечують соціально-побутові умови для комфортного перебування студентів (їдальня, гуртожиток, актовий та спортивний зали, бібліотека тощо).

Як нинішні студенти дізналися про мехатроніку? Про це розповіла педагог-психолог, класний керівник групи мехатроніків, що навчаються на 2-му курсі, Любов Субботіна: «По-перше, навчальний заклад проводить дні відкритих дверей, пояснюючи випускникам шкіл, ким вони можуть стати, обравши той чи інший напрямок у цій освітній установі. По-друге, підприємства республіки організовують екскурсії для молоді. В цехах підприємств – постійних партнерів технікуму, таких як взуттєві фабрики «Софтшуз» та «Флоаре», швейного виробництва «Вестра» їм демонструють новітнє обладнання, на якому молодь працюватиме по завершенні навчання. Підприємства готові надати робочі місця молодим фахівцям-мехатронікам. На них чекає захоплива, творча робота, пов’язана з новими відкриттями, й що важливо, високооплачувана. Окрім згаданих вище, підприємства легкої промисловості, такі як «Одема» та «Интерцентр-Люкс», теж залюбки приймають наших випускників».

Другокурсники – Іван Запорожан, Пилип Калашников, Віктор Васкан та Володимир Капрош – охоче розповіли як обрали цей заклад. Наприклад, Володимир, мешканець с. Варниця, мріяв стати кухарем-кондитером і для цього приїхав до Бендер. У приймальній комісії він познайомився з переліком спеціальностей, був готовий до здійснення мрії, однак, задля цікавості, побував разом з іншими абітурієнтами в цехах «Интерцентр-Люкс» та «Софтшуз», і різко змінив свій вибір. Тепер він стане мехатроніком. Кожен з учнів, за словами класного керівника, відповідально ставиться до навчання. «Ми познайомилися з новим сучасним обладнанням, воно неймовірно захоплює, викликає позитивні емоції. Така спеціальність цікава, навіть не віриться, що ми станемо справжніми спеціалістами у себе вдома, не виїжджаючи за межі республіки», – в один голос розповідають учні.

Керівник практики Алла Колот поділилася, що буває на всіх підприємствах міста, знає потреби в робочих кадрах і переконана, що її випускники виправдають свій статус. Для кращого навчання та освоєння новітніх технологій у технікумі за сприяння ТПП обладнали 4 класи-лабораторії, які незабаром запрацюють на повну силу. Молоді є де навчатися і вже нині бачити своє майбутнє в рідному Придністров’ї


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.