Турбота про робітничі кадри – пріоритет держави

У Придністров’ї з 2021 року реалізується проект з підготовки мехатроніків. Здобути цю популярну спеціальність можна в столичному Промислово-будівельному технікумі, який готує фахівців для роботи в галузі машинобудування.


Незабаром у закладі середньої професійної освіти відкриються нові кабінети: лабораторії верстатів з числовим програмним управлінням (ЧПУ), програмування, метрології. За словами заступника директора з навчально-виробничої діяльності технікуму Юрія Гончарука, на комп’ютерах студенти зможуть створювати програми з проектування та обробки деталей. «Застосовувати їх вони будуть на фрезерному та токарному верстатах з числовим програмним управлінням, що використовуються в машинобудуванні. Лабораторії мехатроніків стануть складовою дуальної системи підготовки кадрів. Вони нададуть можливість навчити молодих спеціалістів, які зможуть налагодити механічні пристрої, електронну систему управління та забезпечувати безперебійну роботу технічного обладнання. Поєднання навичок у галузі механіки, гідравліки та електроніки роблять мехатроніка незамінним на будь-якому сучасному підприємстві. Ось чому попит на цю спеціальність з кожним роком зростає», – розповів Юрій Іванович.

За словами Ю. Гончарука, використання верстатів з ЧПУ в сучасному виробництві – це не данина моді, а закономірний процес автоматизації з застосуванням ефективних типових рішень. Наприклад, автоматизація дає технологічний та економічний ефект у вигляді скорочення часу на процеси вироблення деталей, зниження залежності робочої діяльності від людського фактора та витрат, пов’язаних з організацією рутинних операцій. Оброблення на верстаті з ЧПУ дасть можливість виготовляти деталі високого рівня точності у значно коротші терміни, ніж це робить навіть досвідчений оператор на звичайному технічному устаткуванні.

Головні переваги таких верстатів: швидкість і точність роботи, безперервний режим (24/7), результат завжди очікуваний і високий. На них можна виготовляти деталі з чудовими властивостями, а також із широкого спектру матеріалів.

Деталі, виготовлені в такий спосіб, мають повністю ізотропні фізичні властивості (теплопровідність, електропровідність, пружність тощо), ідентичні властивостям матеріалу, з якого вони були виготовлені.

Таке оброблення здебільшого використовується для виготовлення металевих деталей як для прототипів, так і для великих серій.

Щороку навчальний заклад випускає понад 100 професіоналів: майстрів з ремонту та обслуговування автомобілів, оздоблювальних будівельних та декоративних робіт, житлово-комунального господарства, зварювальників, електромонтерів з ремонту та обслуговування електрообладнання. Термін навчання за цими спеціальностями – 2 роки й 10 місяців. Технікум також готує фахівців за напрямками: водопостачання та водовідведення, технічна експлуатація та обслуговування електричного та електромеханічного обладнання. Термін навчання – 3 роки й 10 місяців.

Юрій Гончарук розповів, що приймальна кампанія в технікумі щороку триває з 1 червня до 1 жовтня. Він акцентував на важливості володіння інформацією випускниками школи про майбутню спеціальність. Цікаво, що в промислово-будівельний технікум молоді люди поступають за порадами друзів та родичів, які знають про заробітки в тій чи іншій професії. Якщо раніше кількість охочих здобути спеціальність автомеханіка була найбільшою, то тепер цифри вирівнялися: юнаки йдуть вчитися, наприклад, на зварювальників, а в групі майстрів оздоблювальних будівельних робіт є й дівчата.

Обов’язковою для студентів є навчальна та виробнича практика. Навчальну організовують у майстернях технікуму. Виробничу ж майбутні фахівці проходять на підприємствах. За студентами закріплюють наставників з найдосвідченіших робітників. Наголосимо, що до технікуму, як правило, вступають абітурієнти без досвіду. На заняттях викладачі допоможуть їм освоїти початкові навички та вміння з обраної професії. На виробництві юнаки та дівчата здобудуть практичний досвід.

Високий рівень кваліфікації, володіння традиційними та інноваційними технологіями навчання та виховання, творче ставлення до справи, прагнення особистісно-професійного зростання були й залишаються головними завданнями педагогічного колективу навчального закладу.
Резюмуючи, можна сміливо сказати, що робітничі професії будуть затребувані роботодавцями завжди, оскільки на сьогодні вкрай складно уявити наше життя без сантехніків, столярів чи слюсарів. У найближчі десятки років ми без них не справимося.

Нехай автоматизація та роботизація охоплює все більші сфери виробничої діяльності та життя в цілому, люди з робітничими спеціальностями завжди потрібні


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото автора.

На фото Юрій Гончарук.