МЕХАТРОНІКА – професія майбутнього

Молоді придністровці в окремих закладах середньої професійної освіти республіки вже другий навчальний рік освоюють професію майбутнього – мехатроніка. Реалізація перспективного й затребуваного проекту Торгово-промислової палати розпочалася у 2021 році завдяки постанові Уряду ПМР та ще ентузіастам, які вірили в цю нову справу.


Здобути нині цю – сміливо можна сказати – модну спеціальність у республіці пропонують чотири навчальні заклади: Бендерський торгово-технологічний технікум (він готує мехатроніків для легкої промисловості), Тираспольський промислово-будівельний технікум (готує мехатроніків для машинобудування), Рибницька філія ПДУ ім. Т. Г. Шевченка (готує мехатроніків для комплексного обслуговування систем автоматизації об’єктів житлово-комунального господарства).

У Тираспольському аграрно-технічному коледжі ім. М. В. Фрунзе оснащують 4 лабораторії для підготовки мехатроніків у галузі сільського господарства. «В одній із них юнаки навчаються програмувати мехатронні пристрої, паяти плати, збирати їх. Друга лабораторія – це пневматика та гідравліка, вивчення пневматичних та гідравлічних механізмів, а також керування ними, складання на комп’ютері схем дії цих систем. Третя – лабораторія метрології, там навчатимуть, як правильно проводити вимірювання з точністю до мікрона, підбирати допуски/посадки з’єднань. Четверта – лабораторія мехатронних систем управління в сільському господарстві, там навчатимуть керувати сільгоспмашинами з допомогою навігаторів», – пояснив журналістам керівник Тираспольського аграрно-технічного коледжу ім. М. В. Фрунзе Володимир Бадюл.

Сказати просто, опановуючи спеціальність мехатроніка, майбутні аграрії навчаються комплексно працювати з сільгоспмашинами: керувати ними, обслуговувати сучасні трактори та комбайни, а також дистанційно контролювати їх. Для цього в навчальних лабораторіях встановлюють сучасне обладнання від провідних міжнародних виробників. Наприклад, лабораторія, де вивчатимуть безпосередньо мехатроніку, стане справжнім випробувальним полігоном: студенти займуться пайкою плат, їх збиранням, програмуванням пристроїв та випробуванням програм на конкретних апаратах. Тут є абсолютно все, що необхідно для успішного вивчення систем, які керують сучасною сільськогосподарською технікою: від паяльних ламп до мікросхем, чипів та комп’ютерів. Здобуті знання мехатроніки закріплюватимуть на навчальному комбайні коледжу. Його так само, як і моделі в навчальній лабораторії, потрібно буде програмувати та керувати ним віддалено – за допомогою навігатора.

«Раніше були звичайні механізми, трактором керував лише механізатор, який виконував повністю всі операції. Сьогодні тракторист контролює роботу механізмів, у нього стоять монітори, датчики. Досить часто чуємо від аграріїв, що їм потрібні такі спеціалісти, бо нова техніка вся обладнана електронікою. На сучасних тракторах та комбайнах від двадцяти до ста датчиків. Уся наявна інформація виводиться на монітор, за допомогою якого за всім треба стежити й усе професійно контролювати», – продовжив свою розповідь про нові лабораторії Володимир Бадюл.

У лабораторії пневматики та гідравліки, крім засвоєння навчальних дисциплін, майбутніх мехатроніків навчатимуть інженерної та комп’ютерної графіки, щоб уміти складати схеми, читати їх та випробовувати. Для цього в лабораторії встановлюють спеціальні стенди.

«Призначення всіх стендів лабораторії – вивчати гідравлічні та пневматичні системи та приводи. Перевага модуля полягає в тому, що з ним можливе швидке переналагодження з одного циліндра на інший, регулюється вхід самого штока циліндра. Адже сільгоспмашина – це величезна кількість гідравлічних та пневматичних циліндрів. Без такої бази було досить складно викладати цей предмет», – наголосив викладач технічних дисциплін Сергій Бодруг.

Сучасним обладнанням оснащують також лабораторії метрології, де вивчають основи вимірювальних дій, та мехатронних систем у сільському господарстві, де вчать користуватися навігаційними системами, що поєднані з тракторами та сільгоспмашинами. Усі лабораторії технікуму почнуть працювати на повну силу вже з середини лютого.

Насамкінець наведемо слова голови Торгово-промислової палати ПМР Василя Кожана про нову спеціальність:

«Професію мехатроніка все частіше називають професією майбутнього. Суть її полягає в контролі та управлінні складними механізмами за допомогою комп’ютера та мікросхем, вбудованих у механічні прилади. Мехатронік – універсальний спеціаліст, який уміє обслуговувати обладнання в комплексі, розуміється в електроніці, має навички програмування. Таких фахівців наша республіка потребує. Отже, підготовку мехатроніків активізуватимемо»


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото: tiraspol.ru