Що потрібно знати про Стрітення Господнє

Це велике церковне свято відзначають не тільки православні, а й католики. Воно є одним із 12 головних свят у православ’ї й припадає на 40-й день від народження Христа.

Назва свята перекладається як «зустріч». У народі цей день пов’язують із зустріччю зими та весни. У православ’ї ж Стрітення – це зустріч людства з Богом. Цього дня Діва Марія та Йосип прийшли з немовлям Ісусом у храм, щоб принести Богові подяку за первістка. У храмі їх зустрів Симеон Богоприємець. Він уособлює людство, тому що старець чекав на пришестя Христа і за переказами, прожив близько 300 років. У немовляті Ісусі Симеон одразу визнав Месію. Праведний св. Симеон вважається свідком Божественного походження Христа.

Уперше свято Стрітення Господнього в історичних документах згадується вже в IV столітті нашої ери. Це був день, який завершував цілий сорокаденний святковий цикл від дня Різдва Христового. У християнські календарі він увійшов і тому, що подія, яка згадується в цей день, свідчить про високу місію, яку поклав Бог на Ісуса Христа.

Прикмети на Стрітення

Оскільки Стрітення вважають як зустріч зими та весни, то й народні прикмети, пов’язані з цим святом, здебільшого про погоду та врожай:

►Яка погода на Стрітення – такою і весна буде.
►Якщо на Стрітення ясна і тепла погода, урожай буде добрим.
►Відлига в цей день – до ранньої й теплої весни.
►Сніжок на Стрітення – весна буде затяжна і дощова.
►Холоди прийшли 15 лютого – весна буде холодна.
►Якщо мете сніг, то хліб вродить.
►Тиха і сонячна погода – до хорошого урожаю льону.
►Капель у Стрітення – до врожаю пшениці, вітряно – до врожаю фруктів.
►Заметіль на Стрітення – до пізньої весни.
►Теплий день – до ранньої й теплої весни.
►Зоряне небо в ніч з 14 на 15 лютого – до пізньої весни.

З православного календаря Наталя КРИЖАНIВСЬКА

Фото: 1plus1.ua