Сім’я завжди підтримає

Хочете, щоб ваша дитина не курила? Тоді зрозумійте, чому підлітки прагнуть палити, й зумійте поговорити зі своєю дитиною про це. Куріння в підлітковому віці може починатися невинно, та з часом переростає в довготривалу і серйозну проблему. По суті, більшість дорослих курців починали в юні роки. Тому дуже важливо допомогти своїй дитині правильно оцінити ситуацію і добровільно відмовитися від згубної звички або не починати взагалі.

БУДЬТЕ ГІДНИМ ПРИКЛАДОМ

Підліткове куріння найбільш поширене в тих сім’ях, де самі батьки курять. Якщо ви не курите, продовжуйте в тому ж дусі. Якщо ж курите, то негайно зупиніться. Причому краще кинути ще до народження вашого малюка. Цим ви вбережете вагітну від пасивного куріння і пов’язаних з ним ризиків для здоров’я. Якщо ж дитина вже підросла і розуміє те, що ви робите, зростає ймовірність того, що вона візьме з вас приклад.

Якщо ви не в силах кинути, то хоча б постарайтеся не курити в будинку, в машині та в присутності дитини. Ніколи не залишайте сигарети на виду, щоб малюк із цікавості не міг «стягнути» парочку. Пояснюйте йому, що ви нещасні від того, що не можете кинути палити, і що це дуже погано позначається на вашому здоров’ї.

ЧИМ ПРИВАБЛИВА СИГАРЕТА

Куріння може бути своєрідною формою протесту або способом наблизитися до певної групи друзів. Деякі підлітки (особливо дівчатка) починають палити, щоб контролювати свою вагу. Інші прагнуть здаватися дорослими або незалежними.

Запитайте свою дитину, що вона думає про куріння взагалі, і про той факт, що її друзі курять. Ненав’язливо підштовхніть нащадка до правильного вибору і поговоріть про наслідки поганої звички. Благо, інформаційних матеріалів в Інтернеті на сьогодні більш ніж достатньо, причому таких, що і дорослого налякати можуть.

Не зайвим буде згадати про те, як тютюнові компанії намагаються впливати на громадську думку про сигарети, випускаючи рекламні ролики й розміщуючи відповідні сцени в популярних фільмах. Вони створюють думку про те, що курити «круто» чи «гламурно», однак мета одна – заробити грошей на чужому здоров’ї.

СКАЖІТЬ «НІ» ПІДЛІТКОВОМУ ПАЛІННЮ

Вам може здатися, що дитина взагалі пропускає повз вуха ваші слова, але продовжуйте говорити. Чітко скажіть, що ви проти куріння і не дозволяєте вихованцю курити. Ваша заборона зробить більший ефект, ніж ви думаєте. Дослідження показали, що діти, чиї батьки категорично заборонили палити, рідше курять, ніж підлітки, батьки яких не встановлювали строгих заборон. Ефект буде особливо значущий, якщо підліток вам довіряє й у вас гарні стосунки.

АПЕЛЮЙТЕ ДО ГОРДОСТІ

Куріння – це некрасиво. Нагадайте підлітку, що погана звичка – це жовта шкіра, зморшки та запах з рота. Одяг і волосся курця постійно смердять тютюном, а зуби втрачають природну білизну. Куріння може залишити в подарунок хронічний кашель і вплинути на спортивний потенціал молодої людини.

ПРОВЕДІТЬ РОЗРАХУНКИ

Куріння – це дорого. Допоможіть своїй дитині зрозуміти, скільки ця звичка буде коштувати: адже можна стільки всього собі дозволити, якщо витратити кишенькові гроші з розумом!

СПРИЙМАЙТЕ ЗАЛЕЖНІСТЬ ВСЕРЙОЗ

Більшість підлітків вірить, що епізодичне куріння не викличе залежності, а якщо вони стануть регулярними курцями, то в будь-який час кинуть. Це неправда. Дослідження показують, що підлітки стають залежними від нікотину дуже швидко і при відносно низьких дозах. Нагадуйте дитині, що більше половини дорослих курців набули шкідливу звичку в підлітковому віці.

УЯВІТЬ МАЙБУТНЄ

Багато підлітків схильні вважати, що все погане відбувається з іншими людьми. Більшість із них думає, що рак, інфаркт та інсульт – це якась далека абстракція. Згадайте друзів, сусідів або знаменитостей, які можуть послужити наочним прикладом.

ДУМАЙТЕ ШИРШЕ

Сигарети без тютюну, сигарети з гвоздики (кретекси) й ароматні азіатські сигарети біді (бири) помилково вважають нешкідливою альтернативою традиційних сигарет. Підлітки часто думають, що кальян також безпечний, але це ще один міф. Кретекси, біді та кальян містять масу речовин, які під час вдихання завдають шкоди організму. Не дозволяйте вашій дитині себе обдурити.

ОБ’ЄДНУЙТЕ ЗУСИЛЛЯ

Усі знають, як важко підняти людей на щось серйозне. Однак боротьба з курінням – це боротьба за здорове майбутнє ваших дітей, онуків і правнуків. Тому беріть участь у місцевих та шкільних програмах із профілактики куріння, а якщо таких немає – організуйте їх.

Сільвія РОГУТ

Фото: psyfiles.ru