Картини, пронизані сонячним світлом

Людям, небайдужим до образотворчого мистецтва, варто зазирнути до столичної картинної галереї, аби хоч на якийсь час поринути в неповторну красу придністровських краєвидів, зображених відомим майстром живопису, тираспольським художником Сергієм Пановим.

Виставка, присвячена ювілейному дню народження митця, під назвою «Вісімнадцята персональна» відкрилася минулого тижня в Тирасполі й зібрала десятки шанувальників його творчості.

Урочистості події додав виступ начальника Державної служби з питань культури Марії Кирмиз, яка оголосила указ Президента Вадима Красносельського про нагородження Сергія Панова почесним званням «Народний художник ПМР» із врученням йому нагрудного знака. Вітаючи ювіляра, вона сказала: «Художник, поки молодий душею, творить чудеса, тому я бажаю Вам молодості та довголіття якнайдовше й надалі. Ще бажаю натхнення та гарних робіт, які так само зачаровуватимуть та даруватимуть почуття радості та умиротворення».

Близько сотні полотен, виконаних олією, створених у різні періоди творчого життя живописця, представлені на суд глядачів. Художник надає перевагу пейзажам. Практично кожна картина – це знайомі придністровцям місцевості, на які, можливо, не всі й увагу звертали, а майстер зупинив на них свій професійний погляд і назавжди залишив його на полотні для теперішніх і майбутніх поколінь. Почуття, роздуми та уподобання митця – все це відображено у творчому доробку, репрезентованому на вернісажі.

Він знайшов спосіб передавати свою пристрасну любов до рідного міста, містечок та сіл Придністров’я, де буває на пленерах зі своїми колегами або сам, зазираючи до кожного мальовничого куточка нашої республіки.

Сергій Панов пише не лише пейзажі, а й портрети, жанрові картини, зображує архітектуру та вулиці міст, в яких йому довелося побувати: Балаклава й Вилково, Київ і Кишинів, Комрат і Мінськ, Москва й Одеса, Париж і Санкт-Петербург, Сухумі тощо.

Його власна «картина світу», створена ним за десятки років, стала вже загальнолюдською, до якої ми маємо змогу долучитися на подібних заходах.

Політичний та громадський діяч ПМР Павло Прокудін зазначив, що в картинах Сергія Панова є душа: «Його роботи приємні для споглядання, будь-який твір заспокійливо впливає на психіку, переносить до спогадів про дитинство, повертає до прабатьківської природи».

Дещо іншої думки дотримується голова Спілки дизайнерів Придністров’я Володимир Галанін. Для нього живопис – це жанр, не до кінця зрозумілий. Він намагається розібратися в його специфіці, та це поки що не дуже вдається. «Картини Сергія Панова – класика, зрозуміла для всіх, яку всі люблять і насолоджуються нею. Я ж дизайнер, мене приваблює експресивна графіка, а, як відомо, графіка і пейзаж – речі несумісні. Хоча загалом мені імпонує, що, практично, кожна картина живописця пронизана сонячним світлом», – поділився своїми спостереженнями дизайнер.

Музикознавець, заслужений діяч мистецтв ПМР Ольга Мосейко розповіла, що на стіні у вітальні її будинку висить пейзаж «Зимові Карпати», виконаний пензлем Сергія Панова. На ньому зображені засніжені гори. «Цю картину мені подарував мій чоловік Григорій Мосейко. Вперше я побачила її в майстерні художника. Щоразу, буваючи у нього в гостях, я стояла, як заворожена, перед тим полотном і не могла відірвати від нього очей. Сюжет ніби переносить мене в ту пору моєї юності, коли я разом із друзями виїжджала в гори, де ми каталися на лижах, мчали з висоти, у вухах свистів вітер, лице пашіло від холоду і щастя. Картина надзвичайно реалістична, вона передає живі емоції зимових гір, в які я закохана ще з молоду. Дуже вдячна майстрові за його творчість», – щиро розповіла Ольга Вадимівна.

Ще десятки любителів прекрасного висловлювали свої емоційні враження від побаченого на виставці. Дійсно, про красу можна розповідати довго, та краще самому все побачити на власні очі.

Долучитися до мальовничого світу живопису Сергія Панова можна до 18 березня.

Аліса КОХАНОВА

Фото: culture.gospmr.org