Традиційна культура Придністров’я

Народні традиції, звичаї та обряди всіх етносів, які мешкають на території Придністров’я, сягають своїм корінням глибоко в минуле, свято зберігаються і передаються з покоління
в покоління.

Державна служба з культури та історичної спадщини ПМР за сприяння співробітників Центру національних культур провела 8 лютого республіканський круглий стіл «Зимові звичаї та обряди в традиційній культурі Придністров’я», організований за підсумками V Республіканського огляду-конкурсу звичаїв і обрядів народів, що проживають на території нашої республіки «Джерело традицій». Метою традиційного конкурсу було збереження спадкоємності поколінь шляхом демонстрації особливостей традицій і обрядових дій кожного міста і району республіки.

У його роботі взяли участь керівники фольклорних колективів, гуртків декоративно-прикладної творчості, фахівці в галузі культури, діяльність яких спрямована на збирання, відродження і популяризацію традицій і звичаїв Придністров’я, а також народні умільці, майстри-ремісники, співаки, читці й танцюристи.

Придністровці – надзвичайно колоритний народ, це абсолютно унікальний сплав етносів і культур, що складається з представників 72 національностей, яким через століття вдалося зберегти свої традиції. Тому на сьогодні для всіх нас особливо важливо зберігати, вивчати й популяризувати наявні звичаї та обряди.

Нагальній проблемі, зокрема збереженню та розвитку народної творчості, в ПМР керівництво держави, Держслужба з культури та історичної спадщини завжди приділяють особливу увагу. Копітка робота в цьому напрямку в містах і районах республіки ведеться систематично і цілеспрямовано. Протягом багатьох років сотні колективів народної самодіяльної творчості роблять свій величезний внесок у справу збереження споконвічних традицій, характерних для придністровського народу.

Підсумком республіканського круглого столу стала досить цікава пропозиція начальника Держслужби з культури та історичної спадщини Марії Кирмиз: створити в республіці електронний альманах, до якого увійдуть матеріали про всі відомі нині й ті, що збереглися в історично правдивому вигляді, обряди й традиції придністровського народу.

Говорячи про сам огляд-конкурс, голова профільного відомства зазначила: «Джерело традицій» – це не просто конкурс, це один зі способів збереження багатогранної культури нашого краю, що через мистецтво забезпечує спадкоємність поколінь. Традиційна народна культура – це глибинна база всього різноманіття напрямків, видів і форм культури сучасного суспільства. Саме тому таке важливе значення має завдання збереження традицій і створення умов для розвитку всіх видів і форм народного мистецтва і творчості. Дуже важливо не тільки зберігати традиції, а й демонструвати їх зі сценічних майданчиків, популяризувати й тим самим зробити більш доступними для широкої аудиторії, перш за все, передавати їх нашим дітям».

Нагадаємо, що V Республіканський огляд-конкурс звичаїв та обрядів народів, які проживають на території ПМР, «Джерело традицій» відбувся 11 грудня 2022 року в Рибниці. Його ініціаторами та організаторами виступили Держслужба з культури та історичної спадщини, а також Рибницьке управління культури. Цей унікальний, масштабний конкурс проводиться раз на 2 роки за номінаціями «Обряди та звичаї народів, що проживають на території Придністров’я» і «Виставка декоративно-прикладної творчості та народних художніх промислів і ремесел республіки».

Лауреати V огляду-конкурсу – заслужений вокальний ансамбль української пісні «Хрустовчанка», зразковий хореографічний колектив «Асорті» Будинку культури села Хрустова Кам’янського району, а також зразковий колектив декоративно-прикладної творчості «Поезия лемнулуй», який представляв Дубоссарський район.

Павло ОСТАПЕНКО

Фото culture.gospmr.org