Майстер-клас від фотографа-аматора

Мільярди фотографій щодня стікаються в соціальні мережі зі всього світу. Важко навіть уявити, скільки ж їх усього було зроблено з появи перших негативних зображень у ХIХ столітті. Якщо раніше це було важкодоступною справою, то нині кожен із нас причетний до таємничого процесу закарбування життя крізь об’єктив.


З часом практично всі телефони стали сенсорними й обзавелися однією, двома, трьома або навіть п’ятьма вбудованими камерами. Необхідність придбання окремої техніки для зйомки фото та відео відпала. З огляду на такі можливості багатьом людям могло здатися, що запорука успішного кадру вже в них у кишені. Та це далеко не так.

Професійні фотографи найчастіше відзначають відсутність елементарних знань щодо побудови кадру та композиції. Втім, поки одні аналізують та моралізують, інші діють. Наприклад, у Тираспольському молодіжному центрі відбувся черговий майстер-клас від фотографа-аматора з багаторічним практичним досвідом В. Сави.

До участі в ньому залучилася зацікавлена молодь Придністров’я. Школярі й студенти складають найбільш активний прошарок фотографів-початківців.

На думку Віталія, організувати просвітницькі заняття саме для цієї частини суспільства найбільш доцільно.
Щоб захопити юні уми цікавою справою, в Центрі організували виставку ретро-фотоапаратів. Був тут представлений і шкільний радянський фотоапарат «Зміна-6» і «Чайка-2», малоформатний «Вілія» з діафрагмами за символами погоди й напівформатний «Агат-18К» і середньоформатний двооб’єктивний «Любитель-166В» та найвідоміший у світі радянський фотоапарат «Зеніт».

Усі гості Тираспольського молодіжного центру мали змогу взяти техніку в руки, покрутити корпус, спробувати знайти затвор та подивитися крізь потьмянілий від часу об’єктив. Вражені побаченим, ентузіасти фотомистецтва зробили цікаве фото на згадку. Кожен вибрав собі камеру до вподоби та сфотографувався з нею.

Переходячи до основної теми зустрічі, Валерій розпочав з основних правил і пояснив, які закони потрібно знати, щоб знімок вийшов вдалим. Рекомендуємо звернути увагу на деякі з них.
Побудові якісних та добре скомпонованих кадрів сприяє знання правила третин. Основна рекомендація полягає в дотриманні композиції, відповідно до якої об’єкт поміщається в ліву або праву третину зображення, а решта залишається вільною.

Для того, щоб застосувати правило погляду, потрібно розділити загальний план фотографії на три однакові частини, а горизонт розмістити поруч з однією з двох ліній, що відокремлюють загальний план. Однак, у жодному разі не в центрі.

Золотий перетин у фотомистецтві забезпечує природність і привертає увагу глядача. Тут найкраща точка розташування об’єкта зйомки міститься приблизно в 1/3 від горизонтальної чи вертикальної межі кадру. Якщо уявити це складно, зверніться до інтернету. Там ви знайдете велику кількість наочних прикладів.

Що ж стосується вибору точки зйомки, то для портрета краще розташувати камеру на рівні очей, для кадру на повний зріст – на рівні пояса. Кадрувати знімок варто або вище за коліно, або нижче.

Майстер-клас виявився наскільки цікавим та захопливим, що подібні зустрічі будуть організовані в Центрі найближчим часом. Наступного разу Віталій переглядатиме роботи, які учасники встигнуть зробити на свої телефони та камери, а також продовжуватиме вводити їх у світ сучасного фотомистецтва


Надія САМСОНОВА.

Фото автора.