Уряд – про головне

Завершення будівництва житла, зміни та доповнення до бюджету, продовження дії державної програми «Рівні можливості» та ще низку важливих питань обговорили на черговому засіданні Уряду.


Упродовж трьох останніх років у нашій республіці реалізується програма «Завершення будівництва недобудованих житлових об’єктів на пайовій участі на 2019 – 2025 роки». Її ініціював Глава держави з метою забезпечення мешканців республіки доступним житлом. Йшлося про включення до програми ще трьох об’єктів, розташованих на вулиці Миру в Тирасполі.

«Соціально-економічним наслідком ухвалення цього проекту постанови стане додаткове задоволення потреб у житлі 122 осіб уже до кінця 2025 року», – повідомив віце-прем’єр – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.

Доповнення програми новими об’єктами вимагатиме збільшення загального обсягу її фінансування на 9 млн рублів, з яких 8,2 млн рублів випаде на долю пайовиків і 762 тис. рублів забезпечать коштом середньострокових інвестиційних програм енергопостачальних підприємств.

Нині триває реалізація другого етапу Програми, розрахованого на 2020 – 2025 роки. У його рамках передбачається завершити 21 об’єкт, так званого «незавершеного будівництва». Найбільш активно працює Тирасполь, в якому заплановано введення в експлуатацію 12 багатоквартирних будинків на 152 квартири.

У підсумку, завдяки програмі, до кінця 2025 року вдасться задовольнити потребу в житлі близько трьох тисяч придністровців. Нині йдеться про працівників бюджетної галузі. Голова Уряду доручив вивчити можливість розширення переліку учасників проекту. Право стати пайовиками під час будівництва можуть надати й працівникам інших секторів економіки.

Міністерство фінансів представило на засіданні вищого органу виконавчої влади ініціативу щодо внесення змін та доповнень до бюджету поточного року. Зокрема, Уряд пропонує Верховній Раді затвердити залишки, сформовані на відповідних рахунках республіканського та місцевих бюджетів і цільових бюджетних фондів.

Міністр фінансів Альона Рускевич повідомила, що в рамках законодавчої ініціативи передбачено, зокрема, розподіл залишків на найбільш значущі напрямки, зазначені в Стратегії розвитку ПМР на 2019 – 2026 роки.

Йдеться про можливе збільшення фінансування галузі охорони здоров’я та соціального захисту. Крім того, додаткові ліміти передбачені програмами розвитку. Наприклад, для Дорожнього фонду – на технічне обслуговування та ремонт мереж вуличного освітлення автомобільних доріг загального користування, які перебувають на балансі ДУП «ЄРЕМ». На поповнення Фонду капвкладень засобами залишків запропоновано до реалізації в сукупності суму 19,3 млн рублів.

За словами доповідача, в проекті передбачено резерви для фінансування державних цільових програм, низку з них запропоновано продовжити. Йдеться про Програму «Підтримка та розвиток підприємництва», розраховану на 2023 – 2027 роки. Система програмних заходів включає функціонування бізнес-школи, реалізацію проекту «Купуй придністровське!» і держпідтримку підприємцям-початківцям «Моя справа».

Ініційоване пролонгування до 2025 року дії ДЦП «Рівні можливості», оскільки заходи, передбачені проектом, не втрачають своєї актуальності. У пріоритеті – створення умов для вільного пересування і доступу інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної інфраструктури, створення для людей з особливими потребами умов для праце-влаштування та здобуття освіти, а також інші напрямки.

Не обійшли увагою програму з «Переоснащення службового автотранспорту пожежної охорони» на 2021 – 2029 роки. Раніше ліміти на її реалізацію не виділялися, тож терміни запропоновано продовжити до 2031 року. У середньостроковій перспективі заплановано придбання пожежних автомобілів та пожежної драбини.

Говорили урядовці про внесення змін та доповнень до Кодексу про адміністративні правопорушення, проект яких закликає до посилення адміністративної відповідальності за забруднення навколишнього середовища.
Найближчим часом усі запропоновані ініціативи будуть передані на затвердження до Верховної Ради.


Iрина МАСЛОВА.

Фото : IA «Новости Приднестровья».