Від березневих дощів земля квітне

Поради садiвникам-городникам

Можливо, ви вже уважно оцінили стан свого саду, оглянули дерева та кущі, дізналися, як вони пережили зиму, а тепер прислухайтеся до порад фахівців на другу половину березня.

18 березня – пасивний день, який можна присвятити придбанню садового інвентаря. Також можна взятися за боротьбу зі шкідниками та хворобами. У саду рекомендується провести обрізання, щеплення та перещеплення дерев і кущів. Утримайтеся від рясного поливу рослин.

19 березня – день сприятливий для робіт у саду та в городі. Можна висівати та висаджувати цибулинні, коренеплоди, бобові та картоплю, прополоти бур’яни та обприскати рослини, захистити від хвороб та шкідників. У цей день не рекомендується прищипувати та пікірувати коріння, а також працювати з садовим інвентарем.

20 березня – бажано не робити жодних активних дій. Рекомендується сіяти та саджати цибулинні, коренеплоди, бобові та картоплю. Можна також підживлювати рослини та вносити добрива в ґрунт, однак не рекомендується пиляти та корчувати дерева, рвати рослини, перекопувати їх та рясно поливати.

21 березня – Молодий місяць. Цей день є найважчим у місячному циклі. Рекомендується обрізати дерева та ягідні кущі, щоб видалити пошкоджені, сухі або хворі гілки. Також можна обприскувати рослини від шкідників та захищати грядки від бур’янів. У цей день не рекомендується саджати, прищеплювати, розпушувати та копати, а також працювати з корінням рослин.

22 березня – садівникам та городникам рекомендується посилити свою активність, приділити увагу заготівлі посадкового матеріалу та його укоріненням. Можна сіяти, садити та пересаджувати зелені, листові, плодові та баштанні культури. У саду займіться пересадкою і посадкою кущів та дерев. Рекомендується приділити увагу грядкам та обробці ґрунту, а також внесенню мінеральних підживлень. Полив має бути прикореневим. У цей день не рекомендується видаляти або вкорочувати пагони дерев і кущів.

23 березня – фахівці рекомендують сіяти, садити та пересаджувати плодові культури, що швидко ростуть, наприклад, листові овочі, баклажани, боби, кабачки, огірки, гарбуз, томати, кукурудзу, горох, патисони, зелень, капусту, перець, суницю, соняшник. Можна також саджати, пересаджувати та висівати квіткові культури, газонні та лікарські рослини, нарізати живці, підготувати їх до укорінення та щеплення. Не завадить розпушити землю, виполоти бур’яни, внести мінеральні підживлення, прорідити сходи. У цей день не рекомендується окулірування.

24 березня – день, сприятливий для робіт у городі та в саду. Рекомендується посів, посадка та пересадка зелених, плодових, листових та баштанних культур. Займіться обробкою землі, поливом та внесенням мінеральних підживлень, а також укоріненням живців. У саду можна садити та пересаджувати плодові дерева та ягідні саджанці. У цей день також не варто робити окулірування.

25 березня – рекомендується висаджувати розсаду, оскільки вона краще прийматиметься. Висівайте, саджайте та пересаджуйте зелені, плодові, листові та баштанні культури. Також можна поливати, прищеплювати та підгодовувати під корінь. Крім того, рекомендується пасинкування, обрізування та прищипування рослин. У цей день не бажано пересаджувати та обрізати плодові рослини та кущі.

Христина ЖУРАВЕЛЬ