Уряд – про головне

Виконання бюджету 2022 року, порядок кредитування сільгоспвиробників, паркування транспорту та низку інших важливих питань розглядали на черговому засіданні Уряду.


«Звіт про виконання республіканського та місцевого бюджетів, спеціальних бюджетних рахунків та фондів за 2022 рік» учасникам засідання представила міністр профільного відомства Альона Рускевич. За словами доповідача, на доходну та видаткову частини бюджетів усіх рівнів вплинули нестабільна зовнішньополітична обстановка та надзвичайний економічний стан у державі.
Про прибутки. За минулий рік у дохід консолідованого бюджету надійшло коштів на суму понад 3 млрд руб., що на 3,6 % більше порівняно з показниками 2021-го. Переважну більшість фактичних надходжень становить республіканський бюджет (61,4 %). Обсяг місцевого бюджету досяг 38,6 %. Показники республіканського бюджету виконані на 95 %, а місцеві доходи перевиконані на 5 %. Основний приріст показників забезпечено за рахунок збільшення податкових надходжень.

Про видатки. Бюджет 2022 року передбачав ритмічне, своєчасне, в повному обсязі фінансування заробітних плат, пенсій та допомог, забезпечення медикаментами, продуктами харчування та виконання інших соціальних зобов’язань. Витрати консолідованого бюджету за звітний період становили понад 5 млрд руб., що на 73,3 млн руб. більше за показники року минулого.

Згідно з наведеними даними, найбільший обсяг у загальній сумі видатків республіканського бюджету припадає на систему освіти, охорони здоров’я та цільові бюджетні фонди.

На фінансування соціально-захищених статей було спрямовано 67 % загальної суми, на виплати заробітних плат – близько 50,4 %. Варто зауважити, що витрати на оплату праці минулого року зросли через збільшення розміру зарплати працівникам бюджетної галузі.

Були виплачені компенсації почесним донорам та особам, які систематично здають кров, фінансувалося лікування та обстеження придністровських громадян за межами держави. Приріст обсягів фінансування на ці цілі склав 16 млн рублів. Насамперед, це пов’язано зі збільшенням кількості пацієнтів, зокрема з гострим коронарним синдромом та дітей, які потребують медичної допомоги за кордоном.

На Державну цільову програму «Профілактика та лікування серцево-судинних захворювань на 2022 – 2026 рр.» виділили 1,8 млн рублів. Близько 8,5 млн руб. направили на придбання 39 квартир для дітей-сиріт.

Програми розвитку. Усього за попередній рік витрати на фінансування програм розвитку склали близько 520 млн рублів – це на 8,3 % менше порівняно з показниками 2021-го. Найбільше витрат випадає на Дорожній фонд, ФКВ, на розвиток сільського господарства та меліоративного комплексу. Реалізується програма держпідтримки молодих сімей.

Про діяльність Єдиного державного фонду соціального страхування доповіла його директор Алевтина Береза, яка пояснила, що кошти були спрямовані на пенсійне забезпечення та виплату щомісячної та одноразової фінансової допомоги. На кінець 2022 року пенсіонерів налічувалося 95 тис. осіб, що на 337 більше в порівнянні з 2021-м. Також гроші виділяли на страхування від безробіття, на виплату допомоги при вагітності та пологах. Збільшили розмір допомоги на дітей із малозабезпечених сімей та запровадили нові виплати неповнолітнім дітям-інвалідам, які за станом здоров’я не можуть відвідувати організації освіти чи центри денного перебування.

Керівник Фонду наголосила, що виплати пенсій, допомоги, компенсацій та інших соціальних виплат здійснювалися своєчасно та в повному обсязі.

Урядовці обговорили й зміни до порядку кредитування сільгоспвиробників. Протягом останніх років держава надає їм підтримку з пільгового кредитування. З огляду на те, що 2023-й оголошено Роком АПК, сільських територій та сільського туризму, а сільське господарство перебуває у центрі уваги, Міністерство сільського господарства та природних ресурсів розробило документ, який створить оптимальні для позичальників умови виділення кредитів та виплати боргових зобов’язань. Тепер юрособам та СФГ надаватимуть бюджетну позику на будівництво, придбання або ремонт приміщень, необхідних для утримання худоби. Збільшено й термін погашення позики. Всі нововведення здійснюються для забезпечення продовольчої безпеки нашої країни.


Уляна БОНДАРЧУК.