Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради, 15 березня, народні обранці ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.


За повідомленнями прес-служби вищого законодавчого органу, в другому остаточному читанні ухвалено доповнення до закону «Про додаткові заходи, спрямовані на стабілізацію економіки ПМР». Зміни стосуються як юридичних, так і індивідуальних підприємців.

Зокрема юрособам, які до 15 січня не встигли, але мають бажання перейти на загальний режим зі спрощеного оподаткування, надається можливість зробити це до 30 квітня 2023 року. Зміни також стосуватимуться тих юридичних осіб та індивідуальних підприємців, які за підсумками своєї діяльності у 2022 році перевищили граничний розмір прибутків. Вони збережуть за собою право залишитися на спрощеній системі оподаткування.

Ще в одному доповненні до закону «Про додаткові заходи, спрямовані на стабілізацію економіки ПМР», закріплено програму пільгового кредитування щодо субсидування відсоткових ставок. Програма спрямована на підтримку муніципальних організацій, які надають послуги зі збирання та вивезення твердих побутових відходів.

В остаточному читанні депутати Верховної Ради ПМР проголосували за ухвалення пакету законопроектів, який стосується внесення змін та доповнень до Митного кодексу, Кодексу про адміністративні правопорушення, законів про митний тариф та про Дорожній фонд.
Ці нововведення торкнуться власників легкових автомобілів на іноземних номерах. Йдеться про ввезення на територію Придністров’я особистого автотранспорту та сплати збору-віньєтки за користування дорогами республіки. Зміни до чинного законодавства представив як законодавчу ініціативу голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун. Він нагадав, що з таким проханням до Верховної Ради неодноразово зверталися громадяни Придністров’я.

Заступник голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Вадим Кравчук розповів про сутність цих змін: «У власника машини на іноземних номерах після сплати збору-віньєтки з’явиться можливість передавати право керування автомобілем не лише близьким родичам, а й за дорученням. При цьому не буде потреби залишати межі Придністров’я та сплачувати ще раз збір-він’єтку».

Передбачені й інші зміни. Після набрання чинності змін та доповнень до низки законодавчих актів машину, зареєстровану в іноземній державі, можна буде використовувати не лише як особистий автотранспорт. Допускатиметься промислове чи комерційне перевезення людей або товарів. Якщо автомобіль з іноземними номерами перебуває, наприклад, у власності придністровського підприємця, то він зможе користуватися ним у службових цілях на підставі прийнятих правил.

У першому читанні депутати ухвалили законопроект Уряду ПМР, який передбачає коригування до закону про бюджет на поточний рік. Документ розроблений у зв’язку з необхідністю затвердження залишків бюджетних коштів, що склалися станом на 1 січня 2023 року. Залишки, за пропозицією виконавчого органу влади, планується направити на збільшення витрат, зокрема створення резервів. Про порядок таких змін народним обранцям розповіла міністр фінансів Олена Рускевич: «Передбачено кошти на поповнення та формування державного резерву. За Фондом підтримки сільського господарства частину його залишків у сумі 1 млн 251 тис. рублів пропонується направити для реалізації плану заходів із проведення в республіці Року агропромислового комплексу, сільських територій та сільського туризму. Планується також формування резерву відповідного Фонду.

У Міністерстві охорони здоров’я передбачають направити кошти на придбання спеціалізованого медичного автотранспорту, на закупівлю обладнання для педіатричного стаціонару і завершення оснащення необхідним сучасним обладнанням операційного відділення змішаної травми в Республіканському центрі матері та дитини».


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-службы Верховної Ради.