Проблеми Кам’янщини – в центрі уваги

Голова Уряду Олександр Розенберг зустрівся з керівництвом, депутатським корпусом і громадськістю Кам’янського району. До обговорення насущних питань його життєдіяльності залучилися заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва та депутат ВР Валерій Бабчинецький.


Спочатку Голова Уряду підбив підсумки 2022 року і проаналізував стан справ в економіці країни. Учасники наради детально обговорили питання наповнення місцевого та республіканського бюджетів. Як повідомила прес-служба Уряду, попри введені для промислових підприємств обмеження щодо споживання енергоресурсів, у всіх державних адміністраціях торік відзначено перевиконання плану по прибутках. У Кам’янському районі зростання склало 2,9 млн рублів. За ініціативою Уряду, підтриманою Президентом і депутатами, ці кошти направлені на підтримку регіонів, зокрема на фінансування програм розвитку.

Однією з важливих проблем Кам’янщини є забезпечення водою сільських жителів. Вирішити її в рамках інвестиційної програми підприємства «Водопостачання та водовідведення» неможливо. На будівництво водопроводу тільки в Подоймі потрібно близько 8 млн рублів, а таких сіл, де через особливість рельєфу та зміну клімату спостерігається погіршення балансу підземних вод, у районі чимало. Обговорювали різні пропозиції з урегулювання ситуації. О. Розенберг висловився за включення в програму Фонду капвкладень (ФКВ) такого напряму, як розвиток житлово-комунального господарства. Ця ініціатива буде представлена Президентові та ВР ПМР для обговорення.

Кам’янський район – сільськогосподарський, тому життєдіяльність агропромислового комплексу стала однією з центральних тем зустрічі. У районному АПК зростає кількість селянсько-фермерських господарств (СФГ). Представники цього сектора зазначили, що за останній рік вартість насіннєвого матеріалу, добрив і засобів захисту рослин збільшилася в декілька разів. Порушені звичні схеми закупівлі всього, що необхідне для виробничого процесу та реалізації вирощеної продукції.

Керівник Уряду нагадав, що головною метою створення СФГ є підтримка малого бізнесу і зміцнення продовольчої безпеки країни завдяки насиченню внутрішнього ринку овочами та фруктами власного виробництва. Проте більшість цих господарств вирощують зернові нарівні з крупними землекористувачами. Звичайно, конкурувати з ними через малі обсяги виробництва вони не в змозі. О. Розенберг закликав аграріїв звернути увагу на сучасні, більш екологічні методи обробітку ріллі. Йшлося про необхідність дотримання сівозміни, розвиток меліорації та сільгоспінфраструктури, зокрема зерносховищ.

На зустрічі також говорили про земельний податок і паї. Аграрії порушили питання браку кадрів, особливо механізаторів і трактористів. Голова Уряду підкреслив, що триває оптимізація системи середньої спеціальної освіти з огляду на підготовку спеціалістів робітничих професій.
Під час зацікавленої дискусії порушувалося чимало проблем соціальної царини. Директор спеціалізованої школи олімпійського резерву Юрій Греков повідомив, що зали, в яких 445 дітей займаються п’ятьма видами спорту, потребують реконструкції, спортінвентар не оновлювався з середини 1950 років, необхідно переобладнати відкриті майданчики. Олександр Миколайович висловився за включення цього важливого об’єкта до програми ФКВ-2024, а місцевим органам влади доручили сформувати необхідний пакет документів.

Майбутнє малокомплектних шкіл і харчування дітей у навчальних закладах, робота центральної районної лікарні після оптимізації та забезпечення закладу машинами швидкої допомоги, утримання полігонів побутових відходів і багато інших проблем були детально розглянуті під час зустрічі. Уряд триматиме на контролі виконання плану робіт щодо вирішення кожного питання.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото: government.gospmr.org