Художник, який писав очима любові

Геннадію Михайловичу Зикову – одному з перших художників Придністров’я – заслуженому діячеві мистецтв ПМР, живописцю, автору історичних діорам і макетів Бендерського історико-краєзнавчого музею 11 березня виповнилося б 92 роки з дня народження (помер 27.05.2013 р.).


Митець з успіхом працював у різних жанрах графіки та живопису. Кращі твори Геннадія Зикова увійшли до золотого фонду культури Придністров’я.

Любов до подорожей і вивчення пам’яток історії та культури лягли в основу створеного живописцем циклу гравюр про відомі оборонні споруди на території Молдови, України та При-
дністров’я: «Бендерська фортеця», «Вали Тираспольської фортеці», «Ворота Білгород-Дністровської фортеці».

Геннадій Михайлович брав активну участь у створенні в Тирасполі картинної галереї, краєзнавчого музею, дитячої художньої школи та у відновленні драматичного театру. Враження про ті події втілені в його картині «Будівництво театру».

Роботи художника тісно пов’язані з минулим і сьогоденням рідного краю, в різнобічній творчості майстра переданий емоційний стан природи, спогади повоєнних років, етапи розвитку країни, історія краю й улюбленого Тирасполя.

Був у Геннадія Михайловича ще один не менш цінний талант – хист художника-реставратора, завдяки якому ми й наші нащадки можемо побачити унікальні артефакти, знайдені придністровськими вченими під час археологічних експедицій. Він не тільки рятував, реанімував, а й гідно представляв відновлені знахідки в експозиції археологічного музею науково-дослідної лабораторії «Археологія» ПДУ ім. Т. Г. Шевченка.

Він належав до тієї рідкісної категорії справжніх художників, для яких увесь сенс життя був у постійному творчому процесі. Сьогодні роботи Геннадія Зикова становлять не тільки культурну, а й історичну цінність. У фондах Придністровського державного художнього музею зберігається близько 70 творів живопису і графіки художника.


Анастасія КАСИМ.

Фото IA «Новости Приднестровья».