Для тих, хто в пошуках роботи

У Бендерському ПК імені Павла Ткаченка 14 березня відбувся ярмарок вакансій. Загальна кількість пропонованих робочих місць склала близько 1 200. Міська служба зайнятості Центру соціального страхування та соціального захисту готова не тільки проконсультувати всіх охочих, а й направити на навчальні курси за форматом теорія плюс практика.


Як зорієнтуватися в тому, що хвилює суспільство найбільше? Все просто: досить звернути увагу на дошку оголошень, найчастіше переповнену пропозиціями про роботу за кордоном. Та чи варті вони нашої уваги?

У Бендерах щороку проводиться ярмарок вакансій. Заступник директора Центру соціального страхування та соціального захисту м. Бендери Світлана Онуфрієнко з ностальгією згадала, як цей захід проводили вперше в далекому 1998 році та яких змін він зазнав до року нинішнього:

«Досвід подібних проектів ми перейняли в Росії. Наш перший ярмарок був масштабним. Вестибюль, зал, другий поверх ПК ім. П. Ткаченка були оформлені інформаційними стендами. Тоді вакансій було мало, а охочих працювати – дуже багато. У наші дні картина змінилася. Однак необхідність у таких відкритих майданчиках не зникла».

Дійсно, протягом дня чоловіки та жінки з блокнотами й ручками знайомилися з інформацією, вибираючи для себе роботу й заробітну плату. Поспілкувавшись із деякими з них, з’ясувалося, що дехто з відвідувачів ярмарку перебуває в пошуку роботи без високих вимог до здоров’я через проблеми з хворим серцем, а хтось вирішив почати життя з чистого аркуша і підшукує посаду, яка має попит.

Таким прикладом став 36-річний Олександр Шохирев. Зовсім недавно він переїхав із Кишинева в Бендери. На думку чоловіка, економічна обстановка в Придністров’ї сприятливіша, ніж у Молдові. З нашим краєм він знайомий давно, тут є друзі. Тому і зважився на такі глобальні зміни.

З вакантних пропозицій Олександра зацікавила підготовка кухарів та опанування взуттєвої справи. На щастя, ці галузі завжди потребують умілих фахівців, а головне – є можливість усього навчитися на практиці та швидко приступити до роботи.

МУП «Бендериліфт» показало презентацію робочих механізмів сучасного обладнання. Ця організація має потребу в електромеханіках і ліфтерах. Інспектор з кадрів Людмила Левченко та головний інженер Микола Крецу зазначають, що все навчання проводиться на місці. За допомогою наставництва досвідчених майстрів людина засвоює всі необхідні навички та вміння за кілька місяців. Рекомендуємо звернути увагу на цю спеціальність тим, хто не боїться висоти.
Навчальний центр «Яхонт» на ярмарку пропонував свої послуги з навчання найбільш трендовим спеціальностям на ринку. Наприклад, за два місяці та всього за 1 200 рублів можна стати офіс-менеджером.

Молоді люди, які закінчили ці курси, вже успішно влаштовуються в різні комерційні компанії. Наймолодшій учениці центру було 16 років, а найстаршій – 85. Це прекрасний показник того, що нову спеціальність можна опанувати в будь-якому віці.

Для людини дуже важливо знайти справу свого життя і за сумісництвом комфортний спосіб заробляти гроші. Робота повинна сприятливо впливати на психоемоційний і фізичний стан особистості. За словами консультанта, в царині вибору професій найефективніший метод для прийняття рішення – це розмова з психологом. Саме після спілкування з ним людина частіше визначається з місцем працевлаштування.

Програма соцстрахування в Бендерах реалізує три напрямки з навчання зареєстрованих безробітних: молодіжна практика (до 35 років), стажер (для молодих фахівців) і шанс (для людей старшого віку). Детальніше про ці можливості та повний список вакансій можна дізнатися в Бендерській міській службі зайнятості «Центр соціального страхування та соціального захисту».


Марина СОВА.

Фото автора.