У розмаїтому світі професій

У районному Будинку культури 9 березня відбувся ярмарок навчальних закладів «Світ професій – 2023». У першій половині дня захід відвідали близько 300 учнів 8–11 класів 26 шкіл Слободзейського району. Організатором події виступив місцевий Центр соціального страхування та соціального захисту за підтримки районного Управління народної освіти.


Свої можливості старшокласникам презентували 13 навчальних закладів вищої та середньої професійної освіти республіки: ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, Тираспольський юридичний інститут МВС, Військовий інститут Міністерства оборони, Слободзейський політехнічний технікум, придністровські промислово-економічний технікум і коледж технологій та управління, бендерські торгово-технічний технікум, педагогічний коледж та аграрно-економічний коледж, тираспольські технікуми інформатики та права, комерції, медичний коледж ім. Л. О. Та-расевича, аграрно-технічний коледж ім. М. В. Фрунзе. На заході побував глава державної адміністрації Слободзейського району та міста Слободзеї Василь Тищенко.

У процесі ярмаркової події школярі мали нагоду поспілкуватися з представниками освітніх установ, докладно дізнатися про спеціальності та правила прийому на 2023-2024 навчальний рік, про затребуваність професій на ринку праці. Відвідувачам роздали буклети, плакати та листівки, показали відеоролики про навчальні заклади та інший демонстраційний матеріал. Юнаки та дівчата наочно побачили, чого можуть навчитися в тій чи іншій організації освіти.

Як розповіла заступник директора Центру соціального страхування та соціального захисту Слободзейського району та м. Слободзеї Надія Урека, спільно з РУНО був розроблений графік відвідування ярмарку учнями шкіл району впродовж дня. Організатори акцентували увагу відвідувачів на закладах середньої професійної освіти. «Основна мета ярмарку – допомогти старшокласникам обрати найбільш підходящий для себе навчальний заклад та знайти спеціальність до душі», – наголосила Надія Григорівна. Школярі та їхні педагоги відзначили значущість заходу та подякували за можливість більше дізнатися про республіканські організації освіти.

Учениця 11 класу Глинойської ЗОШ Катерина Маскевич поділилася найприємнішими враженнями після відвідин ярмарку. Дівчина зазначила, що дізналася багато нового, одержала важливу для неї інформацію:

«Мені дуже подобається працювати з дітьми, тож розглядаю педагогічний напрямок, а саме Придністровський держуніверситет. Хочу також допомагати людям, тож зацікавили й медичні спеціальності. Нам дали буклети, щоб ми змогли все вивчити, та запросили на дні відкритих дверей. Думаю, що з подружками ми відвідаємо заклади освіти, які сподобалися, для того, щоб визначитися, куди вступити та якій професії присвятити своє життя».

Дев’ятикласник Дмитро Бабенко з Чобруцької школи № 3 розглядає для вступу Слободзейський політехнічний технікум, бо його приваблюють спеціальності, пов’язані з будівництвом.

«Мені сподобався ярмарок. Тут нам дуже докладно розповіли, куди можна вступити та що для цього потрібно. Сьогодні я відкрив для себе багато нових спеціальностей, про які раніше й не знав. Звичайно, приваблює мене і програмування», – сказав школяр, зазначивши, що є ще невеликий запас часу для ухвалення остаточного рішення.

А от учень 9-го класу Краснянської ЗОШ Сергій Зубкевич уже давно визначився з майбутньою професією та навчальним закладом. На ярмарку знайшов виставковий стенд Придністровського коледжу технологій та управління і детально дізнався про умови прийому на спеціальність «Монтаж, технічна експлуатація та ремонт холодильно-компресорних і теплонасосних машин та установок». «Я дуже радий, що сюди приїхав. У виборі професії мене підтримала моя сім’я: професія потрібна і добре оплачувана. Я хочу розбиратися в техніці та допомагати людям у її ремонті», – наголосив юнак.

Найближчим часом майбутні абітурієнти зможуть відвідати виші, технікуми та коледжі, які їм сподобалися, в рамках днів відкритих дверей. 10 березня такий день провели в Слободзейському політехнічному технікумі.


Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото автора.