Захід ознайомлювальний і навчальний

У ДОЗ СПО «Рибницький політехнічний технікум» у рамках республіканського фестивалю «У світі професій» відбувся майстер-клас «Без гайки й трактора немає».


Подію організували для учнів 9-х класів рибницьких шкіл № 8 та № 11, які навчаються на курсі «Профорієнтація» в технікумі.
Майстер-клас презентував такі спеціальності, як «Експлуатація та ремонт сільськогосподарської техніки та обладнання» і «Майстер з технічного обслуговування і ремонту машинно-тракторного парку».

Підготували та провели ознайомчий і навчальний захід учні другого курсу Сергій Сергеєв, Олександр Коваленко й Максим Онуфрієнко під керівництвом викладача професійного циклу Миколи Михайловича Кожухаря.

У процесі майстер-класу школярів запросили в бокси зберігання сільгосптехніки навчального закладу, де викладач ознайомив їх із пристроєм трактора МТЗ-80. Він розповів про важелі, педалі та контрольні прилади трактора, а також про їхнє призначення. Йшлося і про правила експлуатації та своєчасний ремонт техніки. Учням шкіл детально пояснили, чому трактору, як і будь-якій іншій автотехніці, необхідне сезонне технічне обслуговування.

У виховному процесі викладач прищеплював учням дбайливе ставлення до інструменту й матеріалів, акуратність та уважність у роботі й закликав до пильності в дотриманні вимог безпеки праці.

Під час заняття на практиці було відремонтоване проколоте колесо трактора. В цьому процесі розглядалася послідовність робіт і, знову ж таки, особлива увага приділялася техніці безпеки. Микола Михайлович пояснив юнакам, що перед проведенням операцій з технічного обслуговування трактор встановлюють на рівному горизонтальному майданчику. Щоб додати йому міцності та стійкого положення, під колеса трактора підкладають надійні упори.

Студенти технікуму продемонстрували відвідувачам майстер-класу, як проводяться деякі заходи з сезонного технічного обслуговування агрегату. Школярам також було запропоновано самостійно потримати в руках інструменти та спробувати взяти безпосередню участь у процесі зняття колеса. Деякі хлопці відгукнулися на пропозицію та з задоволенням під вигуки однокласників і поради наставників крутили гайки й виконували інші доручені їм роботи.
Як розповіла заступник директора з навчальної роботи Інга Парфентьєва, на майстер-класі були присутні 35 старшокласників: «Це ті юнаки та дівчата, які проходять у нас профорієнтацію. На наших заняттях вони на власні очі можуть побачити різні виробничі процеси та ближче ознайомитися з професіями, яким навчають у нашому технікумі.

Ми надаємо можливість молоді, яка перебуває на стадії завершення навчання у школі й замислюється про свою майбутню професію, ближче контактувати з різними спеціальностями та зробити свій вибір уже більш усвідомлено. На наших майстер-класах можна не тільки дістати нові знання і послухати роз’яснення фахівців, а також стати на робоче місце і, як то кажуть, спробувати професію своїми руками».

За традицією тим, хто не зміг бути присутнім того дня, ДОЗ СПО «Рибницький політехнічний технікум» дасть можливість подивитися захід у записі. Відео буде розміщене в Instagram.

Також через УНО Рибниці та Рибницького району зроблять розсилку відео у школи міста і району. Все це робиться для того, щоб донести корисну інформацію про професії, які може здобути в навчальному закладі молоде покоління, і допомогти майбутнім фахівцям зорієнтуватися у виборі професії.


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото: gourpt.ru