Стиль прованс в інтер’єрі: ВИШУКАНА КРАСА

У рамках II республіканського конкурсу «У світі професій» 14 березня в майстерні ДОУ СПО «Промислово-будівельний технікум» відбувся майстер-клас на тему: «Оздоблення інтер’єрів у стилі «ПРОВАНС» для учнів 9-х класів столичної школи № 9.


Метою заходу стало знайомство молодих людей з робітничою спеціальністю «Майстер оздоблювальних будівельних та декоративних робіт».

Майстер виробничого навчання закладу професійної освіти Людмила Мельник розповіла юнакам та дівчатам про переваги спеціальності: «Це спеціалізований робітник, який може виконати штукатурні, малярські, облицювальні, мозаїчні та багато інших робіт. Він завжди затребуванний на ринку праці, переважно завдяки тому, що попит на ці послуги весь час зростає.

Випускники шкіл, які обрали професію «Майстер оздоблювальних будівельних робіт» повинні бути працьовитими, посидючими, уважними, акуратними, наполегливими у прагненні довести до кінця розпочату справу. Понад усе для них важливі відмінна фізична форма й гарні показники здоров’я.

Керівництво будівельних організацій завжди цінує старанність і пунктуальність працівника. Досягнення такого фахівця залежать не тільки від власне професійних навичок, а й від уміння працювати в команді, підтримувати стосунки з колегами. Раджу всім здобути освіту за цією спеціальністю».

Людмила Олександрівна також розповіла молодим людям про стиль «Прованс»:

«Він оформився і став відомим ще на території Франції, починаючи з ХІХ століття. Назва походить від позначення французької провінції. Місто Марсель можна вважати головним місцем, де його застосовували найбільше і найчастіше.

При цьому перші передумови його появи склалися ще за два століття до його виникнення, в ХVІІ столітті. Людям набридала безкінечна постійна міська метушня, вони хотіли відійти від неї. Тому цілі сім’ї облаштовували свої житла відповідно до таких потреб».

У сучасному світі життя людей здебільшого проходить у чотирьох стінах. Будинок – місце, в якому ми можемо побути на самоті, де відпочиваємо. Приступаючи до ремонту або просто обладнання свого житла, люди стикаються з безліччю ідей – від вибору стилю, його колірного рішення до підбору оздоблювальних матеріалів та меблів.

Прованс – це природність і натуральність, у такому інтер’єрі максимально використовуються матеріали природного походження: дерев’яні підлоги, лляні штори, текстиль з вовни тощо.
Ознайомившись з усіма перевагами «провансу» в інтер’єрі, необхідно відзначити, що кімната, розроблена в прованському стилі, – місце, де можна розслабитися завдяки світлу сонячної кімнати. Інтер’єр не відрізняється особливою розкішшю та яскравими насиченими квітами, навпаки, він простий та лаконічний.

Завдяки своїм світлим стінам, стелям та світлим меблям, складається враження прекрасного настрою, сонячної атмосфери та відпочинку. Функції предметів, розташованих у кімнаті, мають не тільки декоративний вигляд, але й служать на повну силу, тому всі предмети, що відрізнялися витонченістю в такому інтер’єрі, мають оманливий вигляд.
Прованський інтер’єр завжди буде виглядати гармонійно та елегантно, сонячно та затишно. Головною його метою є приведення кімнати в затишний вигляд усіма засобами та декоративними елементами.

Під час майстер-класу учні мали можливість взяти участь у процесі фарбування полиці в стилі «прованс» за допомогою трафарета. За словами Людмили Мельник, не слід працювати пензлем, як у процесі звичайного фарбування, тому що ворс із пензля потрапить під трафарет і контур малюнка вийде нечітким. Зручний у роботі поролоновий спонж чи валик. Головне – ретельно фарбувати всі поверхні. Необроблених місць залишитися не повинно, інакше декор псується.

Людмила Олександрівна сподівається, що хтось із молодих людей цього року обов’язково стане студентом Промислово-будівельного технікуму і навчатиметься за спеціальністю ««Майстер оздоблювальних будівельних та декоративних робіт».


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.