Нагода – не змагальна, але спортивна

Минулого тижня в Центрі веслування в Бендерах зібралися представники всіх шкіл цього виду спорту республіки. Президент ПМР Вадим Красносельський вручив їм технічні паспорти на нові катери.


Сприяння розвитку фізкультури та спорту є одним із пріоритетних напрямів соціальної політики республіки. У Придністров’ї культивується близько 50 видів спорту, зокрема 26 олімпійських. Діє спортивний рух, придністровці з особливими можливостями здоров’я також є його активними членами. Є два національні види спорту: боротьба тринте та метання буздугана. За рік у республіці провели 123 чемпіонати та першості ПМР за 23 напрямками, участь у яких взяли 7 000 спортсменів. Відмінні досягнення придністровців і на міжнародних змаганнях: 1 424 призових місця протягом 2022 року.

Якість підготовки спортсменів безпосередньо пов’язана зі станом матеріально-технічної бази спортивних закладів. Серйозні зрушення останніх років у цьому напрямку, зокрема з розвитку веслувального спорту, відзначали на урочистому заході.

Яскравим успіхом в історії придністровського спорту став 2012 рік. Вихованці вітчизняної школи веслування Олександр Дьяченко та його напарник Юрій Постригай здобули золоті медалі на Олімпіаді в Лондоні у змаганнях байдарок-двійок на дистанції 200 метрів. Час переможців – 33,507 секунди. Олімпіада 2012 року стала першою, до програми якої включили 200 м у веслуванні на байдарках-двійках у чоловіків (К-2 200 м). Так Олександр Дьяченко та Юрій Постригай стали першими в історії олімпійськими чемпіонами в цій дисципліні.

Олександр також є чемпіоном Європи та світу серед юніорів,багаторазовим призером дорослих світових, європейських та національних першостей.

Інший придністровський веслувальник Олексій Коровашков – також іменитий спортсмен. Він бронзовий призер XXX літніх Олімпійських ігор у Лондоні на каное на дистанції 1 000 м, срібний призер І Європейських ігор 2015 року, п’ятиразовий чемпіон світу, восьмиразовий чемпіон Європи.

Олександр та Олексій неодноразово потрапляли до списків кращих спортсменів республіки за підсумками спортивного року.

Звертаючись до учасників зустрічі, Вадим Красносельський зазначив: «Так, дуже багато в Придністров’ї робиться для популяризації, залучення молодих людей до спорту та здорового способу життя. Однієї агітації тут недостатньо. Я завжди говорив і ще раз повторюю, що необхідно вкладати кошти, працю, навички в розвиток спортивної інфраструктури, в матеріально-технічне забезпечення, будівництво добрих тренувальних баз. Веслування – один з улюблених у республіці видів спорту. Це традиційно, історично – річка Дністер передбачає їх розвиток. В останні роки чимало робиться для оснащення гребних баз у містах та районах. Звісно, без організації тренувального процесу, без човнів, як веслувальних, так і катерів забезпечення, уявити розвиток веслувальних видів спорту неможливо. Нам пощастило придбати п’ять катерів – не останніх, я сподіваюся. Їх розподілятимуть по містах та районах, де культивується веслування. Це Рибниця, Дубоссари, Григоріополь, Бендери й Тирасполь. Вітаю з гарним придбанням. Упевнений, що катери підуть на користь як для організації тренувального процесу, так і, звичайно, для забезпечення безпеки веслярів».

Глава держави привітав спортсменів та любителів веслувального спорту з відкриттям сезону й побажав їм успіхів і нових досягнень.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото: president.gospmr.org