Біг як сенс життя

У Дністровську дев’ятикласник Максим Максимов спільно з досвідченим марафонцем Юрієм Паірелі запустив проект «Беганутые». Він згуртував молодь міста в єдиному прагненні до здорового способу життя.


Серед усіляких видів спорту біг завжди був і залишається найдоступнішим способом підтримки м’язів тіла в тонусі. Особливо любительський, на відміну від якого будь-який професійний напрямок супроводжується серйозними травмами. Наприклад, просування кар’єри у футболі або гімнастці всього лише за одне десятиліття може вивести людину з ладу. Загальна зношеність суглобів через високе і постійне навантаження збільшується в кілька разів у порівнянні зі звичайною життєдіяльністю.

Тому краще займатися спортом за власним бажанням, заради розваги та загального розвитку. Легка атлетика – це кращий супутник на шляху до збалансованих навантажень, зміцнення серцево-судинної системи, поліпшення роботи легень. Можна віддати перевагу індивідуальним тренуванням, а можна зробити вибір на користь групових забігів. Плюси колективної діяльності в певній відповідальності, додатковій підтримці та гарному настрої.

Максим Максимов спочатку почав бігати сам, а потім вирішив заразити цією ідеєю інших своїх однолітків.

«У першу чергу я – спортсмен, який бажає просунути свою улюблену справу і залучити до неї якомога більше людей. Любов до бігу мені прищепив мій тренер з веслування, навчив азів і дав напрямок. Так вийшло, що коли я завершив заняття веслуванням, то вирішив продовжити заняття бігом. Після кожної пробіжки я діставав заряд позитивних емоцій і через деякий час зрозумів, що хочу поділитися цим з іншими», – розповів він.

Натхнений таким прагненням, хлопець вирішив зустрітися з одним із головних активістів Дністровська Юрієм Паірелі. Колись він проводив невеликі змагання з футболу з учнями початкових класів.

На пропозицію організувати групові пробіжки та залучити тим самим молодь, Юрій з радістю погодився. Йому, як любителю зі стажем, є чим поділитися. За тиждень він набігає в середньому
по 70 кілометрів. Щомісяця в атлета – півмарафон, а всього за його спиною близько чотирьох марафонів та один ультрамарафон – 53 кілометрів.

«Я готовий ділитися всіма своїми знаннями з молодим поколінням. Тому ми й створили біговий клуб. Якщо хоча б одна дитина піде далі – це вже чудово. Плюс завдання, яке ми переслідуємо – це відвернути підлітків хоча б на годину від комп’ютера», – зазначив спортсмен.

15-річний Максим і 53-річний Юрій зуміли зібрати вже близько 20 осіб. Про тренування учасники клубу домовляються в чаті Telegram «Беганутые». Там вони обговорюють час і обмінюються фотографіями з пробіжок.

У активістів вже є свої успіхи: на аматорських змаганнях 19 березня від Hi-Trail в Новокотовську троє атлетів Дністровського проекту посіли призові місця. Такі досягнення спонукають інших хлопців продовжувати тренування.

Захоплення бігом можна успішно поєднувати з іншими планами та життєвими цілями. Наприклад, Максима Максимова надихає спортсмен і програміст Максим Трухоновець. У майбутньому він хоче бути, як він: залишатися у відмінній фізичній формі та при цьому розвиватися інтелектуально.

Такі локальні проекти змушують по-іншому подивитися на життя у віддалених містах республіки. У кожному куточку Придністров’я народжуються цікаві ідеї, які обов’язково знаходять підтримку як у молоді, так і у старшого покоління. Не бійтеся реалізовувати себе, будьте першими й підтримуйте здоровий спосіб життя.


Марина ДОВЖЕНКО.

Фото: автора Максима Максимова.