Про зміну карантинних заходів

У зв’язку з поліпшенням епідеміологічної ситуації у світі та республіці щодо захворювання на коронавірусну інфекцію Міністерство охорони здоров’я ПМР внесло зміни в нормативні вимоги з проведення карантинних заходів.


Ці зміни були підготовлені на підставі результатів міжнародних досліджень Всесвітньої організації охорони здоров’я Європейського центру профілактики та контролю захворювань.

Тепер особи, які перебували в контакті з хворим на ковід, але не мають клінічних ознак захворювання, не направляються на карантин. Упродовж 10 днів вони перебувають під наглядом дільничного лікаря.

Також внесено зміни перебування хворих на карантині в разі виявлення у них коронавірусу:
– якщо хвороба протікала безсимптомно, то розпочати роботу або навчання можна буде вже через п’ять днів після тестування;

– якщо захворювання протікало в легкій формі, то почати працювати або навчатися можна через п’ять днів після перших клінічних проявів, але не раніше ніж за 24 години прояви останнього симптому. У цьому випадку дільничний лікар враховуватиме самопочуття пацієнта;

– хворі з середньо важким перебігом захворювання можуть розпочати працю або навчання через 10 днів після позитивного лабораторного дослідження на ковід, але не раніше ніж за 24 години від останнього симптому та за рішенням лікаря (залежно від клінічного одужання);

– особи з середньо важкою і важкою формою перебігу хвороби й ті, що перебувають на лікуванні в стаціонарі, після виписки з лікарні зможуть працювати або навчатися за рішенням дільничного лікаря залежно від самопочуття.

Нагадаємо: у хворих з важкою формою перебігу захворювання вірус може зберігатися до 20 днів. Такі пацієнти повинні продовжувати ізоляцію до 20 днів від прояву перших клінічних ознак захворювання.

ПОВТОРНЕ ТЕСТУВАННЯ НА КОВІД ПІД ЧАС ВИПИСКИ ПАЦІЄНТА НЕ ПРОВОДИТЬСЯ.


Фото: http://minzdrav.gospmr.org./