Не кануть в лету добрі справи

З метою привернення уваги суспільства до такого важливого питання, як порятунок життя людини, волонтери-медики щороку проводять майстер-класи з надання першої допомоги.


У Придністров’ї за останні кілька років почали активніше інформувати людей про надання першої медичної допомоги. Таку непросту й дуже важливу справу очолили керівники волонтерського руху медичного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Лілія Саф’яник, Артем Штирба та Ніна Зубарєва. Вони вміють моделювати можливі ситуації, поступово, у певній послідовності роз’яснювати правила безпечної поведінки та вчать на практиці умінню рятувати життя. Ці студенти проявляють високу активність у своїй справі. За 2021-2022 рр. вони провели велику кількість тренінгів. Їхня діяльність посіла провідні позиції серед кращих наукових робіт з добровольчої діяльності на підсумковій студентській конференції вишу.

Минулого року студентам-волонтерам вдалося попрацювати з представниками різних професій і вікових груп, оскільки вміння правильно надати допомогу стосується всіх без винятку. Тільки загальна освіченість у цьому питанні дасть можливість врятувати більше життів. На сьогодні добровольців підтримують десятки активістів молодших курсів факультету. Головне, що об’єднує їх – бажання добровільно навчати людей першої долікарської допомоги, а також розвивати донорський рух у ПМР.

У 2023 році волонтери здоров’я розпочали навчання нових охочих. На майстер-клас зібралося близько 60 осіб. 29 березня у просторій аудиторії медичного факультету близько півтори години юнаки та дівчата пізнавали необхідні ази, розвіювали закостенілі міфи та ставили запитання фахівцям.

Першу частину заходу, як завжди, присвятили теорії. Артем Штирба розповів про прийнятий у всьому світі універсальний алгоритм дій під час надання допомоги: DRCABC. D – danger – перевірка місця події на безпеку, R – response – відповідь потерпілого чи висновок його несвідомого стану, C – critical bleeding – огляд на кровотечі, А – airways – перевірка дихальних шляхів. Наступна літера B – breathing – аналіз дихання, (чую-бачу-відчуваю: чую шум дихання, бачу рух грудної клітини, відчуваю повітря на щоці) та C – circulation – відновлення кровообігу.

Ніна Зубарєва на практиці показала юнакам і дівчатам, як надавати потерпілому стійкого бічного положення. Це знання дозволить не нашкодити людині. Великим плюсом також є те, що на кожному боці такої позиції людина може лежати по 30 хвилин до прибуття професійної допомоги.

Дівчина-волонтер поінформувала молодь про дії у випадку застрявання сторонніх тіл у дихальних шляхах, способи самодопомоги та тонкощі дій, якщо в подібній ситуації опинилася дитина.

Завершила тренінг Лілія Саф’яник, якій дісталася найвідповідальніша частина – демонстрація серцево-легеневої реанімації в дії. Всі етапи цієї процедури майбутній лікар показувала на сучасному манекені, оснащеному світловими сигналами й максимально наближеному до властивостей грудної клітини людського тіла.

Після того, як теоретична і демонстраційна частина закінчилися, учасники майстер-класу вишикувалися в чергу для того, щоб уперше застосувати здобуті знання на практиці. Волонтери здоров’я уважно стежили за всіма діями й на місці виправляли помилки.

Студенти залишили безліч позитивних відгуків про цей захід у соціальній мережі Instagram. Тепер вони озброєні знаннями й за необхідності зможуть надати кваліфіковану першу допомогу в надзвичайній ситуації.


Олександра ТИМКО.

Фото:  М. Сова.