Всесвітній день здоров’я

7 квітня 1948 року набув чинності Статут Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Цей самий день почали відзначати як Всесвітній день здоров’я, який нагадує нам про важливість душевного і фізичного здоров’я, а також необхідність його своєчасної профілактики.


За даними ВООЗ, здоров’я – це стан повного фізичного, душевного й соціального добробуту,
і визначається на 20 % станом середовища існування, на 50 % – способом життя, і тільки 10 %
його залежить від системи охорони здоров’я.

За час, що минув з того історичного моменту, членами ВООЗ стали 194 держави світу. Щорічне проведення Дня здоров’я з 1950 року стало традиційним і щороку присвячується окремим глобальним проблемам, що виникають перед охороною здоров’я планети. Захід відбувається під різними девізами, наприклад: «У безпеці твоєї крові – порятунок життя багатьох», «Активність – шлях до довголіття», «Вагітність – особлива подія в житті. Зробимо її безпечною», «Захистимо здоров’я від змін клімату».

З кожним десятиліттям тривалість життя людини збільшується, і все це завдяки постійному розвитку, вдосконаленню медицини й регулярних відкриттів у цій галузі. Ще кілька десятиліть тому люди вмирали від захворювань, які нині успішно лікуються і більше не викликають панічного страху та розгубленості. Однак є ще чимало прогалин і невирішених медичних проблем, які вимагають щоденної уваги та праці. Всесвітній день здоров’я якраз і спрямований на залучення уваги до їхнього розв’язання, особливо тих, які стосуються профілактики захворювань, що більшою мірою залежить від самих людей. Йдеться не тільки про здоровий спосіб життя, фізичну активність, правильне харчування, а й про своєчасне звернення за кваліфікованою допомогою, регулярне медичне обстеження і дотримання рекомендацій лікарів. Відповідальне ставлення до себе і людей навколо – це необхідні умови збереження здоров’я, довголіття і запобігання захворюванням.

Всесвітній день здоров’я супроводжується масовими заходами, конференціями та флешмобами. Наприклад, у Рибниці до Дня здоров’я провели «вертикальний забіг». До участі в ньому запрошували осіб у гарній фізичній формі, віком від 18 років. Забіг стартував 7 квітня на дистанції близько 500 метрів.

До відома: за прогнозами ВООЗ, до 2030 року в медичній галузі не вистачатиме близько 10 мільйонів працівників. Готуватися до цього потрібно вже тепер, удосконалюючи освіту і створюючи робочі місця. Молодих фахівців слід готувати не тільки як першокласних лікарів, а і як відповідальних та гуманних людей. У центрі їхньої уваги має бути людина.


Роман ПЕТРИКIВ.

Фото: pixabay.com