Будь природі ДРУГОМ

У Рибницькому Центрі дитячої та юнацької творчості відбувся муніципальний зліт екологічних загонів організацій загальної освіти міста і району.


Упродовж двох днів, 30 та 31 березня, команди юних екологів, змагаючись у різних конкурсах, демонстрували свої практичні й теоретичні знання з питань екології. Захід «Будь природі другом» традиційно проводився на весняних канікулах. У ньому взяли участь 13 екологічних загонів організацій загальної освіти.

Нагадаємо: згідно з Положенням від 14. 11. 2013 р., затвердженим наказом Міністерства просвіти ПМР, у школах організовані загони юних екологів. Кожен із них має свою назву та емблему, а його учасники – посвідчення юного еколога.

Метою нинішнього екологічного зльоту стала підтримка ініціативи учнів з освоєння навичок дослідницької та природоохоронної діяльності, спрямованої на розвиток інтересу до екології, до практичної участі у справі збереження природних екосистем.

Захід проводився Рибницьким міським та районним Штабом дитячо-юнацького громадського руху «Юний еколог Придністров’я», керує яким з 2009 року педагог-організатор Антоніна Землянських. Програма зльоту складалася з захопливих конкурсів, зокрема й домашніх завдань.

У конкурсі «Еко-лідер», спрямованому на виявлення кращого кругозору і кмітливості, капітани команд змагалися на інформованість про екологічні проблеми та шляхи їх вирішення. Вони продемонстрували також і відмінні знання спеціальних екологічних термінів. Краще за всіх це вдалося лідерам загонів «Екологічний патруль» МОЗ «РРСОШ № 11» і «Хранителі природи» з МОЗ «Єржовська ЗОШ».

У конкурсі інтерактивних плакатів «Червона книга Придністров’я» (про охорону видів рослин і тварин, що зникають) найбільш повно тема була розкрита у плакатах команд «Юний еколог» (МОЗ» РТЛ-К) і «Джерело» (МОЗ «Мокрянська РСОШ-д/с»). За допомогою інтерактивних технологій (відеоролика про заповідник з інформацією про рідкісних і тих, що зникають, представників флори й фауни ПМР) учні пояснили важливість вивчення та збереження різноманітності видів у нашій республіці.

За підсумками роботи журі 1-е місце в конкурсі візитних карток «Урок любові до природи» виборов загін «Едельвейс» (МОЗ «РРМСОШ № 9»).

В екологічному марафоні «Чисті ігри» на першому місці знову опинився загін «Едельвейс», а серед організацій району – загін «Хранителі природи» (МОЗ «Єржовська ЗОШ»). Вони ж і стали абсолютними переможцями за результатами всіх випробувань.

Антоніна Землянських зазначила, що це був уже сьомий зліт: «Перерва була тільки у 2020 році через несподіваний ковід. У 2021 році, попри дистанційний режим роботи, захід провели з використанням інформаційних технологій на платформі Google. 2022 року використали комбінований формат, і, нарешті, цього року ми провели зліт «за всіма правилами».

Також фахівець Рибницького ЦДЮТ нагадала, що робота з екологічного виховання молоді ведеться постійно. Юні екологи беруть участь у щорічній Республіканській акції «Збережемо нашу Землю блакитною та зеленою».


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото: З архіву Антоніни Землянських