Я – Земля, не забуду своїх вихованців…

Хіба можна забути тих відважних радянських хлопців, які першими зробили крок у космічний простір, хто ризикував життям, та тих, хто конструював могутні космічні апарати, на яких люди вирушали у невідомі далі.


Нинішнє покоління дітей та молодих людей далеке від того весняного сонячного дня 12 квітня 1961 року, коли на земну орбіту вчені вивели перший у світі космічний корабель-супутник із людиною на борту.

Тепер, у вік цифрових технологій, нікого вже не дивують такі події. Вони стали буденними, а колись увесь світ був здивований та приголомшений повідомленням про початок нової ери – ери космічних польотів. З того часу й відзначається в Росії День космонавтики, а у світі – День авіації та космонавтики.

Iсторія свята

Освоєння космічного простору завжди хвилювало уми вчених та випробувачів. Нарешті, настав день, коли корабель-супутник «Восток» було виведено у відкритий космос уперше з людиною на борту. Пілотував космічний апарат радянський льотчик-космонавт Юрій Гагарін, який після цього став символом підкорення космосу та одним із найвідоміших людей XX століття. Знаменним пуском керували Сергій Корольов, Леонід Воскресенський та Анатолій Кирилов. Старт корабля пройшов успішно, і після відділення останнього ступеня ракетиносія «Восток» здійснив вільний політ навколо нашої планети.

Обліт земної кулі зайняв 108 хвилин, після чого корабель приземлився в запланованому місці о 10 годині 55 хвилині за московським часом поблизу села Смілівка в Саратовській області.
За сучасними оцінками успішний результат польоту становив трохи більше 46 відсотків, на це сильно впливав поспіх, з яким готували перший політ людини у космос. До того ж не було точно відомо, як може позначитися перебування в космосі на психіці людини. Та на щастя, все відбулося найкращим чином.

Пізніше космонавт Герман Титов запропонував заснувати День космонавтики як у Радянському Союзі, у всьому світі. У листопаді 1968 року на Генеральній конференції Міжнародної авіаційної федерації вирішили ухвалити 12 квітня як Всесвітній день авіації та космонавтики. А 7 квітня 2011 року на спеціальному пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН було ухвалено резолюцію, якою 12 квітня проголошувалося Міжнародним днем польоту людини в космос. Ця подія – колосальний крок для всього людства, який відкрив людям кероване дослідження космосу. До речі, після польоту Юрія Гагаріна було засновано звання «Льотчик-космонавт СРСР».

Традиції свята

З цієї нагоди в містах проводяться численні заходи, покази фільмів, освітні програми. У деяких країнах проводиться акція «Юр’єва ніч», названа так на честь Юрія Гагаріна, яка покликана розповісти та показати якнайбільше про дослідження космосу та підштовхнути молоде покоління на нові відкриття.

Діти ж у День космонавтики запускають у небо моделі ракет, зроблені своїми руками, відвідують планетарії, де дізнаються про будову сонячної системи, пишуть «зіркові» диктанти, беруть участь у конкурсах космічних малюнків.

Попри те, що з кожним роком перший політ людини в космос все далі від нас, важливо пам’ятати, яка величезна робота була зроблена, щоб це сталося. І нині у космічній галузі працюють сотні тисяч людей, які роблять польоти до космосу реальністю.

Юрій Гагарін і Придністров’я

Наш край може пишатися тим, що 12 квітня 1961 року місцевим студентам вдалося зафіксувати позивні Юрія Гагаріна. Учні Тираспольського ремісничого училища спочатку не зрозуміли, що вони чують у своїй радіорубці. Пізніше з’ясувалося: тираспольчани стали першими, хто на території СРСР прийняв сигнал із космосу.

Після цього студенти одразу написали Юрію Гагаріну. У листі попросили присвоїти їхньому училищу ім’я першого космонавта. Юрій Олексійович колись і сам навчався у подібному закладі, тому з теплотою відповів хлопцям та погодився на їхнє прохання. Ім’я Ю. О. Гагаріна ремісничому училищу в Тирасполі надали 8 травня 1961 року.

Сам перший космонавт у Придністров’ї не бував, але на тираспольському аеродромі базувався винищувальний авіаполк, де службу в 119-й авіаційній дивізії проходили вісім молодих хлопців, які пізніше побували в космосі. Це почесний громадянин Тирасполя Віктор Горбатко, а також Євген Хрунов, Анатолій Березовий, Володимир Дежуров, Юрій Маленченко, Юрій Гідзенко, Володимир Дженібеков та Анатолій Філіпченко. Майбутні космонавти мешкали у мікрорайоні «Красные казармы».

Свій внесок в освоєння космосу зробила і придністровська промисловість. Тираспольський завод металолітографії у 1970-ті роки почав випускати туби для космічної їжі. На заводі «Молдавізоліт» виробляли найтонші електроізоляційні матеріали для друкованих плат, які є основою багатьох електричних приладів та механізмів.

У Тирасполі на бульварі, названому на честь першого космонавта, встановлено погруддя Юрієві Гагаріну, а на стіні однієї з багатоповерхівок вивішено величезне панно з його зображенням.
Ми, як і вся планета Земля, не забудемо того, хто першим відкрив двері в таємні та незвідані космічні простори.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото: dszn.smr.gov.ua