Любо, братці, любо!

Святкові заходи, присвячені 30-річчю Рибницького козацького округу, відбулися в Рибниці.

Учасниками урочистого богослужіння в Михайло-Архангельському соборі міста стали отаман Чорноморського козацького війська Ігор Небейголова, отаман РКО Сергій Чуприков, глава держадміністрації Віктор Тягай, представники козацтва.

Головний отаман, який прибув до Рибниці, щоб привітати своїх підлеглих з ювілейною датою, зазначив, що робить це з великим задоволенням:

«Я не тільки з обов’язку, а й за волею серця приїхав сьогодні привітати наших братів від усіх козаків ЧКВ. Тому, що свято РКО – це наше спільне свято. Свято для кожного нашого козака, для кожної станиці. Тому хочу підтримати, поздоровити й подякувати за службу, за вірність Вітчизні.

Знаю, що керівництво Придністров’я покладає на нас надії, ставить перед козацьким військом певні завдання. Ми намагаємося їх виконувати, з волі обов’язку перед Вітчизною сприяємо органам державної влади на місцях».

Отаман висловив подяку РКО за зміцнення і розвиток Чорноморського козацького війська, збереження єдності козацьких лав та участь у забезпеченні безпеки й незалежності Придністровської Молдавської Республіки.

Очільник міста у своєму привітанні подякував козакам за те, що вони у важкий час на полі бою захищали нашу молоду республіку, а також за нинішній внесок ЧКВ у громадське життя міста та виховання молоді. Віктор Тягай зазначив:

«Чорноморське козацьке військо розвивається як духовно-культурне суспільство. Складно переоцінити величезну лепту у військово-патріотичне виховання молодого покоління. Ви передаєте їм культурні цінності, вчите любити Батьківщину, самі берете активну участь у всіх міських заходах, займаєтеся просуванням православ’я».

Отаман РКО Сергій Чуприков розповів, що у ввіреному йому козацькому окрузі налічується понад 300 осіб:

«У храмі присутні близько сотні козаків. Їм вручили нагороди та ювілейні медалі громадської організації. Також на знак поваги та співпраці сьогодні нагородили пам’ятними медалями главу адміністрації Віктора Тягая та головного лікаря Рибницької ЦРЛ Ангеліну Молдовську. З держадміністрацією у нас давні та плідні робочі зв’язки. Також наші волонтери під час пандемії добровільно допомагали медичному персоналу інфекційного госпіталю. Тож у нас склалися добрі стосунки. У важкі часи ми робимо одну добру справу, тому ми раді їх бачити на нашому святі.

Багато наших козаків у цей час на службі, на роботі. Та ми, звичайно, привітаємо всіх і вручимо заслужені нагороди» – додав отаман.

В інтерв’ю нашій газеті отаман ЧКВ Ігор Небейголова зазначив, що пріоритетним напрямком діяльності козацтва є державна служба і створення військових козацьких формувань, а також патріотична робота з молоддю.

«У Рибницькому козацькому окрузі ця робота добре поставлена, – сказав він. – Ви сьогодні на службі бачили наших козачат і молодих козачок. Це свідчить про спадкоємність поколінь, про відродження козацьких традицій, коли й батько, і син, і онуки – козаки. У нас чудова молодь, і ми намагаємося приділяти їй увагу, на власному прикладі демонструвати правильне ставлення до життя і віри, до своєї сім’ї та Батьківщини. Так ростуть і виховуються захисники Вітчизни.Я радий, що сьогоднішнє свято почалося з молебню у храмі, тому що козаки завжди, споконвіку все робили з благословення, під покровом Пресвятої Богородиці».

Привітаємо ж і ми козаків РКО з ювілеєм. Нині минає тридцять років з того часу, як вони на службі Батьківщині! І нагадаємо нашим читачам девіз ЧКВ, який звучить просто: «За віру і вірність».


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото автора.