Новини – коротко

Президент Вадим Красносельський підписав розпорядження про спрощений порядок перетину державного кордону ПМР на Великодні свята.
На кордоні з 15 по 17 квітня і з 22 по 24 квітня діятиме спрощена перевірка документів громадян ПМР і Республіки Молдова.


В Дубоссарах у день визволення відкрили тематичну виставку: документи, фотоматеріали, карти, особисті речі героїв війни тощо. Автентичні експонати часів Великої Вітчизняної доповнювали розповідь екскурсовода про те, як звільняли край від німецько-румунських окупантів.
На виставці є й матеріали про взяття Кошницького плацдарму. Це речі членів екіпажу танка Т-34, який загинув під час бою: машина зірвалася з урвища та затонула у Дністрі.
Під час пошукової операції танк підняли з дна річки та встановили на вершині кургану. Його можна побачити при в’їзді до міста.
Зберігають у музеї й артефакти, знайдені під час пошукової операції, коли було встановлено місце падіння літака відважної льотчиці Марії Кулькіної.
Співробітники музею розповідають і про те, як перетворювалося місто та район, про розвиток міста і району після звільнення.
Виставка працюватиме весь квітень і травень. Відвідати її можуть усі охочі.


В Октябрському мікрорайоні Тирасполя ремонтують приміщення лівого крила будівлі РВВС, де розташовуватиметься центральний держархів Придністров’я.
У 2018 році частину споруди на вулиці Текстильників за вказівкою Президента ПМР було передано на баланс Держслужби управління документацією та архівами (ДСУДА). З 2020 року коштом Фонду капвкладень там ведуться будівельні роботи.
Хід ремонту на запрошення керівництва ДСУДА проінспектували депутат Верховної Ради з виборчого округу № 31 «Краснодонський» Вадим Левицький та заступник голови Комітету з освіти, громадських об’єднань та ЗМІ Андрій Сафонов.


У Слободзейському районі визначилися з переможцями місцевого етапу республіканського фестивалю патріотичної та афганської пісні «Караван-2023». У відбірному турі взяли участь дев’ять виконавців від будинків культури Слободзеї, Чобруч, Ближнього Хутора, Красного, Кіцкан, Ново-Котовська та Паркан.

Композиції були представлені у трьох номінаціях: «Солісти», «Ансамблі» та «Авторська пісня».
За підсумками слухань перше місце посів представник Будинку культури с. Паркани Дмитро Стоянов з піснями «Батьківщина» та «Блакитні берети, ви поруч із нами». Другим став Олександр Геращенко з районного Будинку культури, який виконав «19 із чвертю років» та «Ех, дороги». Третє місце розділили між собою Людмила Співак із Будинку культури селища Красне з музичними композиціями «День, в якому немає війни» та «Птах» і Сергій Смирнов із Будинку культури села Ближній Хутір, який виступив з піснями «Друзі афганців» та «З Днем Перемоги».
Усі вони представлятимуть Слободзейський район у фіналі фестивалю патріотичної та афганської пісні «Караван-2023». Гала-концерт заплановано на 20 травня, місце проведення – село Чобручі.

Добірку новин підготувала
Світлана ЗОЗУЛЯ.