Спорт для всіх

На початку березня в Придністров’ї стартувала акція «Ми за здоровий спосіб життя», покликана звернути увагу широких верств населення на необхідність піклування про фізичний і психоемоційний стан кожної людини.


Давно відомо, що здоров’я – це не тільки хороша спадковість і профілактика захворювань. Воно базується на таких компонентах, як особиста гігієна та гартування організму, відмова від шкідливих звичок, раціональне харчування, оптимальний режим праці й відпочинку. Ще одна важлива складова – активний спосіб життя. Саме на його популяризацію націлена республіканська акція, до якої поступово приєднуються нові учасники.

У Кам’янці активно пропагує здоровий спосіб життя колектив спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву (СДЮШОР). Тренери не лише виховують фізично обдарованих підлітків, які прагнуть до нових рекордів, а і розвивають масовий спорт. Для його популяризації проводять різні змагання серед усіх вікових категорій. На честь Всесвітнього дня здоров’я організували забіги для дітей на короткі дистанції.

На кам’янському стадіоні зібралося майже півсотні молодших школярів із міста і сіл району. Для когось ці змагання стали першими в житті. А Злата Бабчинецька на бігову доріжку в рідному селі виходить регулярно. Інтерес до цього виду спорту першокласниці, як і ще 40 школярам різного віку, прищепила Людмила Букацел. Вона більш ніж 10 років працює тренером у Хрустовській філії СДЮШОР. З малюками займається загальною фізичною підготовкою. Підлітки відвідують легкоатлетичну секцію. Біг, стрибки в довжину давно стали їхнім спільним захопленням.

«За розкладом наша група займається 4 рази на тиждень. Однак ми знаємо, що Людмила Олександрівна проводить тренування щодня – і якщо є вільний час, приєднуємося до інших вікових груп. У гарну погоду бігаємо на стадіоні, в інший час тренуємося у шкільному спортзалі. Подобається все: гімнастичні вправи, рухливі ігри, командні змагання з волейболу та міні-футболу. А найулюбленіші дисципліни – бігові», – розповів 13-річний Ілля Подорожнюк. На дистанції 200 метрів він прийшов до фінішу другим і був гордий своїм результатом.

Медаль у таких змаганнях – важливий стимул для початківців. Такої точки зору дотримується тренерський склад Кам’янської СДЮШОР, і тому прагне регулярно проводити подібні «Старти надій». Вони наочно показують дітворі, який результат досягається завдяки тренуванням, надихають на наполегливі заняття, вчать не боятися змагань. Хрустовчани розповіли, що вже спробували свої сили не тільки на районному рівні, а й на республіканському. Найменші в Тирасполі та Кишиневі поки що не завоювали медалей, а старші вже не один раз ставали призерами. Серед них – Андріан Клус, який на нинішніх змаганнях допомагав тренерам. Юний бігун має третій дорослий розряд і є відмінним прикладом для молодших товаришів.

Поміж дітей, які змагалися цього дня, було розіграно 24 медалі. Дехто отримав сертифікат учасників акції «Ми за здоровий спосіб життя». А головний результат – зі стадіону діти розходилися бадьорими, енергійними. Вони усвідомили, що повсякденне життя має бути активним і кожному треба знаходити час для посильних фізичних вправ.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.