Державна підтримка громадян з України

Минулого року 20 квітня Верховна Рада ПМР ухвалила Закон «Про заходи державної підтримки іноземних громадян та осіб без громадянства, які прибувають з території України й тимчасово перебувають на території ПМР».


Прес-служба Верховної Ради повідомила, що важливість прийняття та дії цього закону прокоментував Голова Верховної Ради ПМР Олександр Коршунов:

«Придністров’я – маленька багатонаціональна країна. У нас живуть і росіяни, й українці та молдавани, болгари, євреї та інші національності. Більшість сімей – багатонаціональні, у них є родичі й у Молдові, й в Україні… І звичайно, ми не могли залишити без уваги ситуацію, коли люди шукають мирного і спокійного життя для своїх дітей і сімей. Придністров’я – соціальна держава… Саме тому керівництво нашої республіки – і Президент, і Верховна Рада, й Уряд – вважали дуже важливим надати посильну для нашої держави соціальну допомогу українським громадянам. Закон передбачає можливість жити й харчуватися безплатно в пунктах тимчасового проживання, спрощені прийняття на роботу і медогляд, соціальну допомогу для літніх, безплатне харчування в дитячих садах і школах для дітей, які можуть навчатися як російською, так і українською мовами. Придністровці завжди готові надавати допомогу…».

За інформацією МВС, з 24 лютого минулого року в нашу республіку в’їхало понад 78 100 іноземних громадян, з яких зареєструвалися в ПМР понад 67 900. Центрами допомоги скористалися майже дві тисячі осіб. Нині в пунктах тимчасового проживання Дністровська, Кам’янки та Рибниці живуть 112 осіб та 31 дитина з України. Дехто мешкає у родичів або наймає житло.

«Ми підтримуємо зворотний зв’язок з тими, хто звернувся. Здебільшого громадяни, які приїжджають, не мають придністровського телефонного зв’язку, тому ми зв’язуємося з роботодавцями. Вони надають нам повну інформацію про те, чи працевлаштувалася людина, чи проходить вона медогляд тощо. Для працевлаштування достатньо одного паспорта України. Працівника оформляють за строковим трудовим договором. У будь-який момент за бажанням можна написати заяву про звільнення та одержати документи про оплату страхових внесків», – розповіла начальник відділу сприяння зайнятості Центру соціального страхування та соціального захисту м. Тирасполя Олена Батуріна.

Минулого року до центрів зайнятості звернулося близько 150 прибулих з України громадян.
Міністерство з соціального захисту і праці координує роботу організацій соціальної спрямованості. Гуманітарна підтримка надається у вигляді грошової допомоги, медикаментів, можливості пройти освітні курси, також за необхідності видаються засоби реабілітації.

Допомогу прибулим з України надають у Придністров’ї й волонтери. Наприклад, у тираспольському волонтерському штабі «Ми поруч» функціонує консультативний центр, в якому зокрема можуть надати допомогу юристи та психологи. В обладнаному комп’ютерному кабінеті є доступ до Інтернету. Громадяни з України за необхідності можуть звернутися сюди, щоб зв’язатися через соцмережі та месенджери з рідними й близькими, дістати потрібну інформацію або скористатися онлайн-навчанням.

«Волонтерський штаб працює з 10:00 до 16:00 у будні дні. В індивідуальному порядку робочий день може бути розширений для зручності онлайн-учнів. Також тут можна дізнатися, які ще організації надають допомогу», – розповіла директор Благодійного фонду «Волонтерський рух «Ми поруч»» Юлія Плешко.

Консультацію можна одержати за номером 0 (533) 52-555. У волонтерському штабі приймають будь-яку допомогу від придністровців, які не хочуть залишатися осторонь: продукти, речі, побутову хімію, іграшки. Щотижня завдяки допомозі приватних організацій близько 30 сім’ям видають овочеві набори.

Закон про державну підтримку прибулих з України, прийнятий навесні минулого року, діятиме в Придністров’ї поки є необхідність допомагати людям, які хочуть жити й ростити дітей під мирним небом.


Анастасія КАСИМ.

Фото: pridnestrovie-tourism.com