Зустріч зі спецпредставником чинного голови ОБСЄ

МЗС ПМР повідомляє, що у зовнішньополітичному відомстві відбулася зустріч міністра закордонних справ Віталія Iгнатьєва зі спецпредставником чинного голови ОБСЄ Томасом Майєр-Хартінгом. У зустрічі також взяла участь голова Місії ОБСЄ в Молдові Келлі Кайдерлінг.


Відкриваючи зустріч, Віталій Ігнатьєв назвав необхідною міжнародну медіацію (спосіб вирішення суперечки шляхом переговорів), включаючи участь ОБСЄ, для нормалізації діалогу між Придністров’ям і Молдовою. Він висловив сподівання, що спільними зусиллями вдасться вивести переговорний процес зі стану стагнації й «…зробити певні кроки назустріч інтересам людей».

Під час спілкування Віталій Iгнатьєв поділився інформацією щодо терористичних актів, яких вдалося запобігти. Один із них готувався проти делегації ОБСЄ. Міністр констатував необхідність «…зробити все, щоб не допустити ескалації напруженості й дестабілізації обставин у питаннях безпеки».
Під час дискусії керівник МЗС ПМР вказав на низку негативних тенденцій у молдовсько-придністровських відносинах, пов’язаних із відмовою Молдови від виконання раніше взятих на себе зобов’язань і появою нових проб-
лем. Він звернув увагу на загострення ситуації у розв’язанні питань щодо свободи пересування громадян та імпорту в республіку лікарських препаратів і харчових продуктів, а також на розширення репресивного інструментарію щодо кримінального переслідування придністровців шляхом внесення поправок до Кримінального кодексу РМ.
У цьому контексті дипломати обмінялися думками щодо висунутих Придністров’ям та ОБСЄ ініціатив, які сприяли б просуванню вперед у межах молдовсько-придністровського врегулювання. Зокрема, було обговорено пропозицію Придністров’я, стосовно до можливості організації виступів представників із політичних питань від ПМР і РМ на майданчику ОБСЄ. Також були розглянуті перспективи проведення низки заходів за участю ОБСЄ, зокрема позначених чинним головою Буяром Османі під час його зустрічі з Президентом ПМР 14 лютого цього року.
На зустрічі Віталій Ігнатьєв особливо зазначив, що будь-які спроби ревізії нинішніх механізмів діалогу в поточних умовах є небезпечними й контрпродуктивними.
«Наше завдання зробити так, щоб забезпечувалися мир, безпека і захист людей, щоб переговорний процес не був заручником суб’єктивних підходів окремих учасників. Ми вважаємо, що неправильно створювати труднощі або ігнорувати механізми «Постійної наради…» у форматі «5 + 2» з посиланням на якісь причини та обставини. Вважаємо, що цей механізм має дуже важливе значення і повинен функціонувати. Контакти й зустрічі – це завжди краще, ніж їх відсутність», – сказав дипломат в інтерв’ю журналістам за підсумками спілкування з делегацією ОБСЄ.


Фото: novostipmr.com