Уряд про головне

Республіканські дороги, транспортне сполучення, боротьба з нелегальним перевезенням пасажирів та низка інших важливих питань були опрацьовані на черговому засіданні вищого виконавчого органу влади.


Дороги та їх стан – тема актуальна в усі часи. Урядовці обговорювали класифікацію автомобільних доріг, технології ремонту, дорожнє будівництво, принципи розрахунку цих робіт тощо.

За дорученням Голови Уряду фахівці переглянули метод розрахунку умовної протяжності автошляхів. Присутні затвердили відповідні зміни до Інструкції щодо визначення наведеної протяжності автомобільних доріг загального користування державної та муніципальної власності на території ПМР.

Щоб визначити розмір фінансування для утримання та ремонту доріг, необхідно застосовувати поправочний коефіцієнт, який встановлює низку найважливіших характеристик автомобільних шляхів.

Заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник представив редакцію Інструкції, до якої додано поправний коефіцієнт, що враховує значення автошляхів під час обслуговування магістральних автомобільних доріг і тих, що є їх продовженням і пролягають у межах населених пунктів. Варто зазначити, що тепер цей коефіцієнт до означених вище транспортних артерій не застосовується.

Наприклад, у Бендерах ділянка магістралі, що веде до митного пункту, вкрай завантажена. Асфальтове покриття зношується від проїзду по ньому великовантажних автомобілів і потребує регулярного відновлення, а на деяких відрізках – навіть заміни полотна. Тому фінансування цих ділянок траси має бути на порядок вищим, а нові зміни сприятимуть виправленню ситуації.
«Потрібно розуміти економічну значущість цих шляхів. Це не прикраса, не пішохідна доріжка, а економічні вени країни. Якщо вони не працюватимуть чи страждатимуть, то ми не матимемо ні імпорту, ні експорту. В нас інших шляхів, крім автодоріг, нема. Отже, ті з них, що ведуть за межі республіки, мають перебувати в ідеальному стані й утримуватися на належному рівні», – наголосив Олександр Розенберг.

Мінекономрозвитку також пропонує визначити як один із напрямків витрачання коштів Дорожнього фонду утримання та ремонт внутрішньоквартальних та дворових проїздів і тротуарів, що покращить їх технічний стан.

Як боротися з нелегальними перевізниками? На це запитання шукали відповідь члени Уряду. Нині на території республіки значно збільшується обсяг нелегальних перевезень пасажирів та багажу. «Нелегальники» здійснюють свою діяльність без відповідної ліцензії, підприємницького патенту, пасажирського карнету (транспортного документа, який значно прискорює та спрощує проходження процедури митного транзиту на кордоні, гарантує оплату податків і мит та страхує товарну партію від ризиків, що виникають під час транспортування) та інших важливих документів. Крім того, ця категорія перевізників навмисне приховує доходи, а також одержує більші прибутки, нехтує вимогами безпеки перевезень пасажирів та багажу.

Зростання тіньових схем у галузі замовлених пасажироперевезень негативно впливає не лише на рівень доходів офіційно зареєстрованих організацій, які здійснюють цю діяльність, а й на економіку держави загалом. Проблема, що склалася, перешкоджає формуванню цивілізованого ринку транспортних послуг і розвитку конкуренції.

Лише у 2022 році перевезеннями пасажирів автомобільним транспортом з кількістю посадкових місць не більше п’яти займалося 1,3 тис. підприємців; не більше восьми місць – 183 підприємці. Водночас на нелегальні перевезення припадало 50 % всього пасажирообігу. Таким чином, приблизні втрати бюджету від недонадходження ліцензійних зборів склали близько 6,3 млн рублів, податкових зборів – 2,5 млн рублів.

Уряд пропонує запровадити низку заходів щодо здійснення держнагляду за дотриманням транспортного законодавства у цій галузі. Голова вищого виконавчого органу вважає за необхідне опрацювати питання щодо запровадження мита на ввезення транспортних засобів, які мають сім і більше пасажирських місць. Ставка повинна встановлюватися відповідно до цільового призначення автомобіля. Для таксомоторних перевезень – одна, для особистого користування – зовсім інша.


Уляна БОНДАРЧУК.