Травневий дощ як з грибами борщ

Поради садівникам-городникам

Місячний календар городника і садівника на 2023 рік не завадить мати під рукою всім, хто працює на землі. Тисячолітній досвід використання сприятливих для роботи з рослинами фаз Місяця і знаків Зодіаку закликає слідувати природним циклам і дотримуватися традицій.


Досвідчені господарі вже навесні починають замислюватися над тим, що вони вирощуватимуть у себе на городі влітку. І якщо ви вже знаєте, які овочі не садять поруч, щоб не зіпсувати врожай, візьміть собі на замітку, коли найкраще виконувати ті чи інші роботи на заміській ділянці у травні.

Загалом, як би скрупульозно ви не планували свої роботи в саду та на городі, ви обов’язково чогось не будете встигати. Це нормально. З цим потрібно змиритися та діставати задоволення від процесу. Проте саджати або сіяти всі овочі, квіти, декоративні, ягідні та плодові дерева і кущі в саду все-таки краще згідно з місячним календарем на травень 2023 року.

1 травня на городі можна посіяти огірки, кріп, фенхель, артишок та зайнятися прополюванням. Треба також поливати, пікірувати розсаду, проріджувати сходи. Можете вдатися до пасинкування томатів, формування батогів огірків, обприскування від хвороб і шкідників та обробки землі.

У саду цього дня прищепіть точки росту на черешні та приділіть увагу формувальній обрізці молодих дерев. Видаліть порослі, бур’яни, обробляйте землю. Можна поливати, сіяти газонні трави, розмножувати чагарники живцями.

2 травня – можна сіяти те, що й минулого дня (дивіться поради за 1 травня), а також пасинкувати томати, формувати батоги огірків, обприскувати рослини від хвороб і шкідників.
У саду цього дня виконуйте такі ж роботи, як і 1 травня.

3 травня – посадіть у саду плодові дерева (особливо кісточкові: абрикоси, вишні, сливи), ягідні кущі, виноград, малину, посійте газонну траву. Проведіть формуючу обрізку, розмножте ягідні кущики живцями, відводками, а суниці – вусами. Не рекомендується щеплення, обробка рослин отрутохімікатами.

4 травня – сприятливий день для квітникарів: можна посадити багаторічні квіти, однорічні, бульбоцибулинні, декоративні чагарники й троянди, а також укорінити живці. Пересаджуйте також рослини, які мають міцне коріння. Займіться оранкою, розпушуванням, підгортанням, прополюванням, обприскуванням, обкурюванням від шкідників та хвороб. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором’язливу. Рекомендується прищипувати та пікірувати рослини, а також проріджувати сходи та підживлювати мінеральними добривами. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.

5 – 6 травня – повний місяць. Місячний календар садівників, городників, квітникарів не рекомендує працювати з рослинами в ці дні. Краще нічого не садити та не сіяти, якщо є можливість, перенести роботу на інший, більш сприятливий час.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: https://www.pexels