Семінар держнагляду в Тирасполі

Наприкінці квітня співробітники служби Державного нагляду МЮ ПМР за результатами систематизації виявлених правопорушень провели для представників бізнес-спільноти семінар.


На порядку денному одним з основних питань було інформування громадян про основи правозастосовної практики Правил з охорони праці, введених у дію у 2022-2023 роках. З інформацією виступив представник державної служби: «На сьогодні охорона праці – це один з основних принципів правового регулювання трудових відносин і самостійний інститут трудового права.

Стаття 35 Конституції ПМР передбачає, що кожен має право на працю в умовах, які відповідають вимогам безпеки та гігієни, а стаття 39 – право громадян ПМР на охорону здоров’я. Це конституційні засади охорони праці. Вони гарантують право працівника на охорону праці, тобто на безпечні та здорові умови праці, а також обов’язок держави охороняти працю і здоров’я працівників у процесі їх трудової діяльності. Держава робить це насамперед через систему законодавчих норм про охорону праці та нагляду за їх дотриманням».

Він додав, що минулого року вийшов наказ Міністерства економічного розвитку ПМР, який затвердив Правила з охорони праці під час виконання електрозварювальних, газозварювальних, а також під час фарбувальних робіт. Цей документ встановив державні нормативні вимоги з охорони праці.

Ще одним, досить актуальним питанням для споживачів, є повернення якісного товару. Представник служби Державного нагляду пояснив, що непродовольчі товари належної якості, відповідно до Закону ПМР «Про захист прав споживачів», можна обміняти. Однак для цього необхідно мати достатні підстави. Причина на кшталт «не подобається» не розцінюється, як аргумент для обміну. Якщо ж непродовольчий товар не підійшов покупцеві за кольором, фасоном, розміром або комплектацією, то одна з цих причин у претензії повернення стане можливою. Важливо, щоб будь-які пломби чи ярлики на непродовольчому товарі (наявні на момент покупки) не були порушені й залишилися на місці.

Однак, повернути можна не всі речі. Існує перелік, затверджений Постановою Уряду ПМР від 10 березня 2000 року за № 95 «Про затвердження правил обміну непродовольчих товарів, куплених у роздрібній торговельній мережі на території Придністровської Молдавської Республіки» (у поточній редакції), які не підлягають поверненню або обміну. Не можна повернути та обміняти предмети гігієни, неперіодичні видання, автомобілі та автомобільні товари, парфумерію та косметику.

Як у попередні роки, в поточному 2023-му, в республіці організують перевірку з дотримання заходів боротьби та своєчасної ліквідації осередків проростання та запобігання поширенню карантинного бур’яну – амброзії полинолистої, а також інших карантинних об’єктів.

Юридичні та фізичні особи, а також індивідуальні підприємці повинні забезпечувати проведення заходів щодо ліквідації карантинних об’єктів на наданих їм у користування земельних ділянках (зокрема на прилеглій території).

У випадку виявлення осередків проростання карантинних об’єктів, Служба державного нагляду Міністерства юстиції вживатиме заходів впливу, спрямованих на усунення виявлених порушень: видаватиме обов’язкові для виконання приписи, наприклад, щодо ліквідації амброзії, а також складатиме передбачені статтею 10.1 та пунктом 3 статті 10.7 Кодексу ПМР протоколи про адміністративні правопорушення.


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото: gosnadzorpmr.org