З метою профілактики правопорушень

В актовому залі Рибницької держадміністрації відбувся відкритий практикум Служби державного нагляду Міністерства юстиції Придністровської Молдавської Республіки.


Захід проводився з метою профілактики правопорушень. У ньому взяли участь: представники держадміністрації, міських підприємств та установ, бізнес-спільноти.

Відкрив його заступник начальника Служби держнагляду Мін’юсту ПМР Віктор Трофимов. Він привітав присутніх і зазначив, що праця – це невіддільна частина нашого життя і, крім того, що вона повинна добре оплачуватися, вона ще має бути максимально безпечною. Також Віктор Іванович нагадав: «Сьогодні, 28 квітня, – Всесвітній день охорони праці. У Придністров’ї, як і в усьому світі, його також відзначають. Від Служби державного нагляду вітаю вас із таким важливим та значущим днем, бажаю приємної й наснажливої роботи. Хочу побажати, щоб атмосфера на роботі у всіх була здорова. Нехай кожен день приносить вам радість від виконаної роботи, матеріальний достаток, а вашому здоров’ю на робочому місці нічого не загрожує».

Затим перед учасниками виступили: інспектор служби з праці Інга Подолян, інспектор з охорони праці Ольга Карлюга, інспектор із захисту прав споживача Ігор Слюсар, інспектор з фітосанітарного благополуччя Ольга Дайнега та інспектор Служби в царині енергетичного нагляду Олег Сулима.

На поточному семінарі фахівці Служби розглянули питання на такі теми:

1. Оплата праці в разі виконання робіт в умовах, що відхиляються від нормативних.

2. Основи правозастосовної практики Правил з охорони праці, які набули чинності у 2022-2023рр. (Введення цих правил стало результатом роботи Міжвідомчої комісії, створеної при Уряді ПМР).

3. Амброзія полинолиста. Заподіювана шкода, міри боротьби. Відповідальність за непроведення заходів боротьби з цією карантинною рослиною.

4. Повернення якісного товару споживачем: терміни та умови.

5. Порядок допуску до експлуатації електричних установок споживача.

Усі промовці багато уваги приділяли безпеці робочих процесів на виробництві, збереженню життя і здоров’я людей. Поставлені запитання з залу не залишилися без компетентних відповідей. Наприклад, учасники семінару порушили тему, що стосується оплати праці за вихід на роботу у вихідні дні та понаднормово. Інспектор держнагляду детально роз’яснив їм усі тонкощі таких ситуацій.

Охочі уточнити ті чи інші запитання мали змогу по закінченні семінару підійти безпосередньо до профільного фахівця і поспілкуватися.


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото автора.