5 ТРАВНЯ – День преси в Придністров’ї

У 1922 році з нагоди 10-річчя виходу у світ першого номера газети «Правда» рішенням ЦК РКП(б) 5 травня проголосили Днем радянської преси. Того ж дня «Правда» опублікувала статтю В. I. Леніна «До десятирічного ювілею «Правди», де і нагадувалося, що радянська преса почалася 5 травня 1912 року, коли вождь світового пролетаріату підписав перший номер газети: «До друку, у світ дозволяю».


З того дня «Правда» стала головною газетою більшовиків, а після Громадянської війни – головною газетою в СРСР. Вона була основним офіційним друкованим засобом масової інформації не тільки держави, а й Комуністичної партії. Після розпаду Радянського Союзу в 1991 році Указом Президента Бориса Єльцина офіційною датою нового свята – Дня російської преси – визначили 13 січня. Дату приурочили до виходу в Москві першої російської друкованої газети «Ведомости».

Тоді ж в Україні це свято перейменували на День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження і перенесли на останню суботу травня. У Казахстані пішли аналогічним шляхом, і тепер там День працівників зв’язку та інформації відзначається 28 червня. У Молдові свято взагалі проігнорували. Наші сусіди 3 травня відзначають День свободи друку в РМ, одночасно зі Всесвітнім днем свободи друку. Однак це, погодьтеся, дещо інше. Дату і назву професійного свята незмінними залишила Білорусь.

У Придністров’ї, так само, як і в Білорусі, вирішили зберегти спадкоємність періодів історії, тож День друку у нас, як і раніше, відзначається 5 травня. З огляду на дату, керівництво республіки від щирого серця привітало працівників медіагалузі з їхнім професійним святом. «День друку – свято, що об’єднує людей різних професій: редакторів, журналістів, поліграфістів, видавців, розповсюджувачів друкованої продукції. Усіх, чия праця забезпечує одне з основних прав громадян – право свободи слова, – йдеться у привітанні Верховної Ради ПМР. – Роль засобів масової інформації нині воістину доленосна і дуже значуща. Наш стрімкий сучасний світ – величезний інформаційний простір, і ви своєю скрупульозною працею допомагаєте відчувати пульс часу, висвітлюючи та відображаючи найважливіші й повсякденні події в республіці та у світі, допомагаєте нам бути в курсі всього, що відбувається. Ваша безоглядна праця дозволяє нам орієнтуватися в сучасних реаліях, ви не тільки розповідаєте про новини, а розширюєте кругозір своїх читачів, даєте їм можливість мислити й міркувати».

У ці весняні дні, а саме 27 квітня, своє 13-річчя відзначила Державна установа «Приднестровская газета». До її складу входять три республіканські періодичні видання: «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян» і «Гомiн». Якщо говорити про газету «Гомін», то вона серед усіх трьох республіканських газет, завдяки ініціативі та наполегливості її засновника і першого головного редактора Михайла Чернеги, побачила світ першою – 1 січня 1992 року. З нагоди свята хочеться адресувати слова подяки нашим колегам – працівникам друкарні «Полиграфист», де друкуються газети.

Тираж і популярність кожного друкованого видання багато в чому залежить від колективу його редакції. Необхідно зазначити, що на всіх етапах у творчому колективі газети «Гомін» працювали справжні професіонали. На її шпальтах друкувалися і нині публікуються почесні журналісти Михайло і Дмитро Чернеги, Іван Рогинкин, Володимир Наумець, Олександр Бобир, Ніна Панаїда. Над випусками чергових номерів працювали перекладачі Галина Крижанівська та Ганна Ганган, поліграфісти Сільвія Рогут, Тетяна Приганюк, Тетяна Київська, Валентин Райко, Іван Бровинський. Багато з них і нині продовжують віддано служити газеті.

Разом з тим після переведення редакції в Тирасполь у «Гомін» прийшла нова плеяда фахівців, яка гідно продовжила справу попередників. Серед них кореспонденти Аліса Коханова, Олександр Зайчук та Дмитро Акінін, коректор Валентина Осадчук. Штурвал редакції (після Михайла і Дмитра Чернегів, Олександра Юшина) тримає у своїх надійних руках Любов Фетісова.

Газета «Гомін» не шукає швидкоплинної слави, не прагне сенсацій, вона розповідає про життя незалежного Придністров’я, його найдостойніших громадян. Кожен член редакції розуміє, що слово – найсильніша зброя, і наше видання, як і личить мудрому наставнику, має нести всім придністровцям розумне, добре, вічне.

З Днем друку всіх! Здоров’я вам, творчості й радості!


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото: Марини Сови.